Domov | O projektu | Novice | »Zbrišimo prah po koteh, spominih in v očeh«

"Zbrišimo prah, po koteh, spominih in v očeh"

 
To je verz iz himne letošnjega projekta Očistimo Slovenijo 2012. Besedilo zanjo je napisal Vlado Kreslin, glasbo pa Miro Tomassini. Odločitev za to, da bi ravno njega povabili k sodelovanju, ni bila težka, saj so med člani ekipe projekta Očistimo Slovenijo 2012 Kreslinove melodije pogosto na repertoarju. Skupna odločitev je tako padla – on je tista oseba, ki lahko Slovenijo poveže tudi preko glasbe. In nastala je himna Okna na stežaj.
 
Začetki sodelovanja segajo v avgust 2011. »Najprej smo mu napisali zelo uradno pismo, saj nismo z njim češenj zobali in niti nismo pričakovali odgovora prav hitro. Pa je odgovoril že v naslednjih dveh dneh, kar nas je dobesedno pometalo s stolov in rahlo razmetalo po pisarni,« v smehu pravi Polonca Štritof.
 
»Prišel je k nam v pisarno in moram priznati, da sem bila čisto vznemirjena pred srečanjem. Odkar sem uvidela njegovo preprostost, da je tudi sam zavzet okoljevarstvenik in njegovo željo delati dobro, sem postala njegova še večja oboževalka. Vedno, ko se srečamo, ponudi svojo pomoč ... je res Človek. Velja poudariti, da je bil Vlado med tistimi, ki so se aktivno borili proti gradnji hidroelektraren na Muri, mislim, da v 80-tih,« vtise o Vladu Kreslinu razlaga Petra Matos. »Kreslin je bil takoj  za sodelovanje in je obljubil, da bo naredil vse v njegovi moči, da nam pomaga. Malo ga je skrbelo, ali bo dobil navdih za himno, ampak uspelo je bolje, kot smo si sploh upali predstavljati in to v samo enem tednu.«
 
Himna je bila prvič predstavljena 27. oktobra, v okviru eksperimenta Eko mp3. Vlado Kreslin in Miro Tomassini sta udeležence eksperimente prčakala na Trnovskem pristanu v Ljubljani in skupaj so zapeli himno. Širša javnost ji je prvič prisluhnila na prvi novinarski konferenci ob predstavitvi projekta 10. januarja 2012, ko jo je Kreslin odpel v družbi Mira Tomassinija, pevskega zbora Soča in otroškega pevskega zbora osnovne šole Bežigrad. Vsi pevci so se ob pripravah in skupni vaji nadvse zabavali, za kar je poskrbel ravno Kreslin.
 
 Foto: Tanja Ristič
 
Trenutno v sodelovanju z Miho Tozonom in Vladom Kreslinom ter prostovoljci iz celega sveta pripravljamo video spot za himno Okna na stežaj.
 
Zelo aktivni so seveda tudi ostali ambasadorji projekta. Prejšnji teden je v sodelovanju s Studiem Moderna in Zavodom Partizanka v Trzinu potekalo snemanje krovnega oglasa za projekt, na katerem so sodelovali  Slon in Sadež, Tin Vodopivec, Rifle, Anja Križnik Tomažin, Mojca Mavec in Iva Krajnc, vsi pa že nestrpno pričakujemo končni izdelek. 
 
Mojca Mavec je posnela video povabilo za ustvarjalni natečaj Smetovno povabilo, Andrej Težak – Tešky pa poziv za Ekokomike.
 
Rifle sodeluje pri nagradni igri Ne smetim – dobim.
 
Ambasadorji sodelujejo tudi pri Ekoizzivih: Tin Vodopivec in Perica Jerković sta sprejela vseh 5 izzivov, Gojmir Lešnjak Gojc se bo učil prijavljati divja odlagališča, Marko Potrč bo dva tedna preživel brez nove plastične vrečke in se naučil prijaviti divje odlagališče, Tina Gorenjak in Anika Horvat bosta strogo ločevali prav vse odpadke, Matjaž Javšnik in Janez Usenik dva tedna ne bosta odvrgla nobene hrane, Javšnik poleg tega ne bo nabavil nobene nove plastične vrečke, Ana Marija Mitić dva tedna ne bo kupila novega oblačila, Edi Pucer dva tedna ne bo nabavil nobene nove plastične vrečke.
 
 
Anja Vilotič