Domov | O projektu | Novice | Dajmo, svet

 

Dajmo, svet!

 

Letošnji projekt Očistimo Slovenijo 2012 poteka v okviru sočasnega globalnega projekta World Cleanup 2012, doslej največjega okoljskega podviga prostovoljcev v zgodovini človeštva.  Seznam držav, v katerih so bile prve čistilne akcije že uspešno izvedene, je vedno daljši. Poleg Slovenije so med njimi Romunija, Rusija in Brazilija ... Obenem narašča tudi število novo pridruženih članic, ki se bodo projekta prvič lotile prav letos. Takšne so Bosna in Hercegovina, Grčija, Italija, Madžarska, Nepal, nekatere izmed Združenih držav Amerike ter številne druge; seznam vseh, v katerih priprave na aktivnosti že potekajo, do sedaj obsega kar 81 držav.

Pod enotnim sloganom in z visoko dvignjeno zeleno zastavo naj bi koordinatorji gibanja Let's do it World! do konca letošnjega leta našteli več kot 100 lokacij ter mobilizirali tristomilijonsko množico ozaveščenih aktivistov. Svetovne eko-igre brez meja, kot bi lahko poimenovali prihajajoči globalni niz enodnevnih dogodkov, se bodo zvrstile v obdobju od  24. marca do 25. septembra 2012. Poleg doprinosa k čistejši naravi bomo ustvarili tudi prvi svetovni register nezakonitih odlagališč odpadkov.

Za večino aktualnih naravovarstvenih premikov na bolje običajno stojijo preprosta ideja, dobra volja in skupinska dinamika. Ko jih združimo, lahko navdihujoče rešitve za prostor, okolje in planet v celoti najdemo praktično povsod. Med dobre novice iz sveta se je nedavno uvrstila tudi v Gvatemali ustanovljena neprofitna organizacija Pura Vida, ki je našla uporaben odgovor na vprašanje: kako živeti na območju s številnimi deponijami, a pomanjkljivimi možnostmi za reciklažo. Gradnje hiš so se nekateri od tamkajšnjih prebivalcev lotili s ponovno uporabo odpadnega materiala; v stene so kot podporni element vgradili stare plastenke, napolnjene s smetmi.

Z obnovljeno namembnostjo starih ali skoraj zavrženih predmetov se ukvarja tudi v letu 2009 ustanovljena globalna skupnost, imenovana ReUse Connection. Njen cilj je ustvariti platformo za izmenjavo idej in načinov, kako stvarem, ki skoraj že odromajo na smetišče, podeliti novo, ponovno uporabno vlogo.  

Zdi se, da zavest o pomembnosti zdravega odnosa do okolja vsepovsod narašča; navdušenje sodelujočih prav tako. Velika ekološka intervencija je prvič uspela Estoncem leta 2008. Poskrbeli so za zgled, zaradi katerega imamo priložnost, da na zemeljski obli, predvsem pa v človeški zgodovini, narišemo novo simbolno prelomnico in poleg nje postavimo optimističen znak za jutri. Svetovno akcijo pa smo napovedali že leta 2010. 

In kako se na okoljske izboljšave v okviru svetovne akcije pripravljajo nekatere od naših bližnjih držav?

V Avstriji bodo čistili 21. aprila, na isti dan bo akcija stekla tudi v Bolgariji. Na Hrvaškem se bo Jedan dan za čist okoliš! odvil na isti dan kot Očistimo Slovenijo 2012, torej (23. in) 24. marca. Na Kosovem se bodo ekologi zbrali 24. maja, v Albaniji pa že na 9. dan istega meseca; na praznik Evrope. Organizator albanske pobude je nevladna okoljska organizacija Green Line, ki namerava povezati več kot 100.000 prebivalcev, za svojo promotorko pa je izbrala evropsko poslanko, Tanjo Fajon.

Predstavniki sodelujočih mest in držav so se v teh dneh, natančneje med 13. in 15. januarjem, srečali na osrednji mednarodni konferenci Let's do it World Cleanup 2012 v Talinu. O podrobnostih s tega dogodka in vsebinskih dopolnitvah iz svetovnih ekip pa v naslednji izdaji novic.

Kaja Kokot Žanič