Domov | O projektu | Novice | Flashmob – pričakujte nepričakovano

 

Flashmob - pričakujte nepričakovano

 

V okviru projekta Očistimo Slovenijo se je v zadnjih mesec zvrstila že obilica dogodkov, katerih namen je vzbuditi zavest javnosti in opozoriti na akcijo, ki se z veliko hitrostjo približuje. Kako najučinkoviteje in najhitreje pritegniti množice, se je pri Ekologih brez meja ugotavljalo že v začetku poletja 2011 in iz tega se je razvila kreativna ideja o Flashmobih.


Flashmob je po besedah Aljaža Tepine, glavnega koordinatorja in producenta Flashmobov: »dogodek, ko se na vnaprej določeni lokaciji, ob točno določenem času zbere skupina neznancev, izvede nekaj nepričakovanega in nato takoj izgine.« Namen akcije je običajno predvsem zabava udeležencev in mimoidočih ter načeloma nima nekega specifičnega cilja, vendar pa so tokrat dogodke razširili in jih uporabili tudi kot promocijo Očistimo Slovenijo 2012.

 

Flashmob v Mariboru. Foto: Natalija Pravdič


Prva akcija, z imenom EkoMP3 se je 27. oktobra 2011 odvila v centru Ljubljane, zahtevala pa je kar dobra dva meseca načrtovanja. Za scenarij je poskrbel producent, Aljaž Tepina, glas je posodil Jure Longyka, za zvočno podlago sta bila zadolžena Tomaž Krt in Anže Burja, izvršna producentka pa je bila Ajda Račečič, ki je prevzela večino organizacije in proces usklajevanja z uradnimi ustanovami. Zaradi napovedanega slabega vremena je pri akciji sodelovalo sicer nekaj manj od prvotno prijavljenih, a še vedno okoli 120 udeležencev, ti pa so po navodilih, ki so si jih naložili na Mp3 predvajalnike prostovoljno zganjali »norčije« po ljubljanskih ulicah in pritegnili kar nekaj pogledov. Ob koncu jih je na nabrežju Trnovskega pričakal tudi Vlado Kreslin, s katerim so skupaj zapeli himno projekta z naslovom Okna na stežaj. Glavni namen in sicer zabava, je bila po mnenju tako organizatorjev, kot udeležencev definitivno dosežena.


Pri drugi akciji je sodelovala ista ekipa, le da se je tokrat kot producentka in režiserka izkazala Ajda Račečič. Na Tartinijevem trgu v Piranu se je 10. decembra 2011 zbral Mešani pevski zbor Odmev in na glasbeni podlagi mešanice znanih božičnih pesmi zapel in posnel »ekološko praznično čestitko« ter s tem predramil vse tiste, ki za akcijo do takrat še niso vedeli. Kljub zahtevni izvedbi; krožne posnetke so namreč snemali kar na smetarskem vozičku in po precej dolgem iskanju pevskega zbora, ki bi bil kos nalogi, je bil videospot uspešno posnet v dveh dneh.


Naslednja dva mesec sta minila kot bi mignil in že 18. februarja 2012 se je v Planetu Tuš Kranj odvijala tretja Flashmob akcija, imenovana EkoMob. Na glasbeni podlagi košev za smeti, ki so tokrat prevzeli kar vlogo bobnov, je skupina plesalcev z metlami v rokah izvedla pravi plesni spektakel, ta pa je presenetil vse naključne obiskovalce trgovskega centra. Poleg že izvrstno ustaljene ekipe, je na osnovi predhodno napisanega ritma, s koreografijo in plesalci pripomogel Jay Dance Studio iz Kranja.
Četrti Flashmob se je pred dnevi zgodil v Mariboru, natančneje na Trgu svobode. Filmček dogajanja bo na voljo v kratem. Pusitite se presenetiti!

 Maja Mežan