Domov | O projektu | Novice | Novica

Projekt Očistimo Slovenijo 2012 – ukrepamo, poročamo in napovedujemo

Ljubljana, 10. februar 2012 – Še 43 dni nas loči od dneva, ko bomo čistili Slovenijo in začeli polletno čistilno akcijo planeta. V Sloveniji zaenkrat poteka vse po planih, prijavljenih je približno 55.000 prostovoljcev, organizacija akcije pa poteka v 170 občinah. Trenutno je v registru divjih odlagališč 14.000 lokacij. O napredku sistemskega reševanja na tem področju od leta 2010 se bomo z vsemi deležniki na tem področju pogovarjali 14. februarja na posvetu na Brdu. Za odločnejše ukrepanje in pospešitev dela inšpektorjev pa smo se odločili sami. Državljane pozivamo, naj nam pošiljajo fotografije ali video gradivo divjega odlaganja. Mi bomo prejeto gradivo datirali, objavili na naši spletni strani ter še isti dan prijavili inšpekciji in omogočili spremljanje procesa reševanja posameznih primerov širši javnosti. Ekokaravana, Ekokomiki in nagradna igra Ne smetim – dobim so začeli popotovanja po Sloveniji, na Smetovno povabilo prihajajo prva povabila, 15. februarja pa se pričenja tudi oglaševalska kampanja. Ambasadorji se pridno soočajo z drugim izzivom, v katerem 14 dni ne smejo vzeti nove plastične vrečke, Vlado Kreslin pa že snema videospot za himno projekta.

Ukrepamo: Državljani imamo moč (POZIV JAVNOSTI)

V preteklih vikendih nam je vreme omogočalo več gibanja na prostem in nekateri sprehajalci so naleteli na zanimive pripetljaje. Na nas se je obrnilo precej občanov z vprašanjem, kaj lahko storijo, če imajo fotografijo nekoga, ki v naravo odlaga smeti, kaj lahko storijo z registrsko oznako avtomobila, ki so si jo zapomnili, nimajo pa fotografije itd ... Posameznik se lahko, ujet med okvire zakonodaje in (ne)delovanje pristojnih organov, počuti zelo nemočnega. Za nasvet smo povprašali informacijsko pooblaščenko (intervju:  http://www.ocistimo.si/Pogovor-z-informacijsko-pooblascenko-Nataso-Pirc-Musar.aspx). A ker vemo, kako "učinkovite" so inšpekcijske službe, smo zadevo vzeli tudi v svoje roke. Javnost pozivamo k sodelovanju, pa bomo morda skupaj pospešili kolesje.
 

Vsi lahko sodelujemo! Kako? S seboj v naravo vzemite fotoaparat. Če kjer koli v Sloveniji naletite na primer odlaganja smeti v naravi, posnetke povzročitelja in/ali dejanja, fotografijo ali video gradivo pošljite na info@ocistimo.si.
Mi bomo:
•      Še isti dan zadevo prijavili na inšpektoratu.
•    Na fotografiji bomo zabrisali registrske številke, obraze in kakršne koli kazalnike osebnih podatkov.
•      Na spletni strani projekta bomo anonimno objavili te fotografije in tudi datum, ko so bile posredovane inšpektoratu
•     Postopke, procese in ukrepe s strani pristojnih bomo spremljali in obveščali, kako potekajo
Za več informacij in vprašanja se lahko obrnete na janez.matos@ocistimo.si.

 Napovedujemo: Posvet »Konec divjim odlagališčem«

Urad Predsednika Republike Slovenije 14. februarja 2012 na Brdu pri Kranju organizira posvet z naslovom »Konec divjim odlagališčem«. Namen dogodka je ponovno združiti strokovno javnost in deležnike s področja ravnanja z odpadki v konstruktiven dialog, preko katerega bodo podani predlogi za trajnostno rešitev problematike divjih odlagališč. V podobni zasedbi smo se zbrali že 28. septembra 2010, ocenlili projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! in določili smernice delovanja za dobro okolja. Zdaj je čas, da predstavimo svoje delovanje od leta 2010 naprej, napredek in kritične točke stagnacije na tem področju. Na posvetu bodo prisotni predstavniki vseh glavnih partnerskih organizacij, vojske, policije, občinskih ter državne inšpekcije ter občin.

Več: http://www.ocistimo.si/Dogodek/Posvet-Konec-divjim-odlagaliscem.aspx
 

Poročamo 
 

•    Vključenih že 80 % občin: V pripravi na projekt je trenutno 170 občin. Občine po večini prepoznavajo interes, da se vključijo, izpostavljajo pa skrbi glede datuma in vremena. Za akcijo tovrstnih razsežnosti so potrebni konkretni finančni vložki s strani komunalnih podjetij in občin samih. Sredstva za to obstajajo in ker smo jih organizatorji na akcijo povabili že junija 2012, so si povečini občine lahko rezervirale.

Projekt Očistimo Slovenijo 2012 pa ni le enodnevna čistilna akcija, obsega namreč lepo število dejavnosti, ki bodo polepšale naše okolje, ga naredile prijaznejšega za bivanje, hkrati pa skušale premikati meje v naših glavah. Aktivnosti v okviru Očistimo Slovenijo 2012  so  v polnem teku.

•    Aktivnosti projekta začele pot po Sloveniji

V sodelovanju z Društvom oblikovalcev Slovenije smo 1. februarja objavili natečaj industrijskega oblikovanja ZA ODPADKE. Njegov cilj je pridobiti idejne rešitve za izdelavo sodobno oblikovanih in funkcionalnih posod za ločeno zbiranje odpadkov v gospodinjstvih in stanovanjskih objektih.
Več: http://www.ocistimo.si/Novica/Zacetek-natecaja-industrijskega-oblikovanja-ZA-ODPADKE.aspx
 
Ekokaravana je začela svojo pot v Izoli, kjer so se predstavili tudi prvi Ekokomiki ter ambasadorja projekta Janez Usenik in Perica Jerković. Danes Ekokaravana nadaljuje svojo pot v Postojni, naslednji teden pa se ustavi v Kočevju. V sklopu projekta bo do 21. marca 2012 obiskala 9 slovenskih pokrajin in 10 mest. Namen karavane je prebivalcem Slovenije približati projekt Očistimo Slovenijo 2012, prebivalcem predstaviti, kako se prijavi divje odlagališče in kako ukrepa, ko ga najdemo, hkrati pa tematiko trajnostnega ravnanja z odpadki preko iger in zabave približati vsem prebivalcem Slovenije. S partnerji na vsakokratni lokaciji pripravljamo zanimive ozaveščevalne aktivnosti, ustvarjalne delavnice, filme, ekopravljice, nagradne igre, izmenjava oblačil in še in še.  V sodelovanju s pokroviteljem Ekokaravane podjetjem Simobil zbiramo tudi izrabljene mobilne telefone.
Več: http://www.ocistimo.si/Ekokaravana.aspx

V sodelovanju s Studiem Moderna in Zavodom Partizanka smo posneli tri šaljive televizijske oglase, v katerih k sodelovanju v čistilni akciji pozivajo ambasadorji projekta Očistimo Slovenijo 2012.  Rezultate si lahko ogledate na naslednjih povezavah:
•    Slon in Sadež: http://youtu.be/Ka2mFkqQSdg
•    Anja Križnik Tomažin in Janez Hočevar – Rifle: http://youtu.be/zsjVFwajjes
•    Iva Krajnc in Mojca Mavec: http://youtu.be/iXtckTXj21o

Fotografije s snemanja si lahko ogledate tule: http://www.ocistimo.si/Galerija/Snemanje-TV-oglasa-za-Ocistimo-Slovenijo-2012-24-januar-2012.aspx

Z režiserjem Miho Tozonom in Vladom Kreslinom smo začeli snemati videospot za himno projekta Okna na stežaj. Avtor besedila je Vlado Kreslin, melodijo pa je napisal Miro Tomassini.

Nagradna igra Ne smetim - dobim prav tako lepo poteka. Za nami sta že dve zasedi ekoloških otokov, prva je bila v študentskem naselju Rožna dolina v Ljubljani, druga v Veržeju v Prlekiji. Nagrajenkama Maji in Miri, ki sta pravilno ločili odpadke, smo podarili zložljivo kolo Bigfish, ki ga podarja Studio Moderna. Naslednja smetarska zaseda bo v ponedeljek, 13. februarja, nekje na Štajerskem.

Začel se je drugi ekoizziv, v katerem se sprašujemo, ali lahko 14 dni zdržimo brez nove plastične vrečke. Tin Vodopivec, Perica Jerković, Marko Potrč, Matjaž Javšnik  ter Edi Pucer so Ekoizziv ignoriram plastične vrečke že sprejeli.
Več o ekoizzivih: http://www.ocistimo.si/Ekoizzivi.aspx

Gradivo za medije: http://ebm.si/p/osvet/Gradivo_za_medije_10022012.pdf


Več informacij o projektu in prijavo na akcijo najdete na na www.očistimo.si ali pa se nam oglasite preko telefona 080 2262 in bomo pomagali.