Domov | EKO nasveti | Dobre prakse | Podlehnik – kjer čistilne akcije živijo že 21 let

Podlehnik - kjer čistilne akcije živijo že 21 let

Podlehnik je občina, ki leži na severozahodnem delu Haloz. Meri nekaj manj kot 50 kvadratnih kilometrov in šteje skoraj 2000 prebivalcev. Na Občino Podlehnik smo postali pozorni, ko smo prejeli elektronsko pošto njenega župana, Marka Maučiča, ki je bil, kot sam pravi: »namenjen čestitki za delo ljudi, ki mislijo tudi na našo mater Zemljo, do katere se vsi bolj mačehovsko obnašamo.« Ko smo ga kontaktirali, pa smo ugotovili, da tudi on in občina, v kateri županuje, pridno skrbijo za okolje.

»Po poklicu sem inženir gozdarstva in me že od nekdaj moti, da ljudje mislijo, da je gozd smetnjak,« nadaljuje. S čistilnimi akcijami so v Podlehniku začeli že pred enaindvajsetimi leti in od takrat dalje potekajo redno. Pobudnik prve čistilne akcije leta 1990 je bil kar on sam, potekala je na Dan zemlje, izvedli pa so jo člani Lovske družine Podlehnik, katere starešina je bil takrat prav tako gospod Maučič. Leta 1999 je akcijo prevzelo Turistično društvo Podlehnik in tako se njihova tradicija za čistejše okolje nadaljuje še danes.

Foto: Zdenka Golub

Trenutno se v občini ukvarjajo z vključevanjem gospodinjstev v sistem gospodarjenja z odpadki. Lani so pričeli z izgradnjo kanalizacijskih vodov za odvajanje odpadnih voda, ki jih bodo letos dogradili, zgradili pa bodo tudi čistilno napravo.

Projekt Očistimo Slovenijo 2012 bo Marko Maučič letos podnaslovil Pometimo pred svojim pragom, saj je, kot pravi, še veliko odlagališč, na katerih ljudje odlagajo odpadke in bilo bi prav lepo, če bi to sramoto očistili prav tisti, ki so jo povzročili.

Občino Podlehnik označujemo kot primer dobre okoljske prakse in jim želimo čim uspešnejšo izpeljavo projekta Očistimo Slovenijo 2012.

 

Anja Vilotič