Domov | EKO nasveti | Nasveti | Reciklirajte stara oblačila

Reciklirajte stara oblačila

Zabojniki za stara oblačila, Rdeči križ, Karitas in vedno bolj priljubljene izmenjave oblačil so odlične možnosti, da brez slabe vesti 'zavržemo' stara oblačila in si kupimo tudi kaj novega.


Dr. Alenka Pauko Čuden in Almira Sadar, profesorici naravoslovnotehniške fakultete, pravita, da je predelava oblačil poznana tudi kot del reciklaže. Zavržene tekstilne izdelke najprej sortirajo po surovinski sestavi, raztrgajo in ponovno predelajo v druge oblike (reciklirane preje, polnila, izolacijo ...). "Posebno pomembno je recikliranje izdelkov iz sintetičnih vlaken, ki ne razpadejo (poliamid, poliester, polipropilen, poliakril ...)," poudarjata sogovornici. "V Sloveniji zbirata rabljene tekstilne izdelke Karitas in Rdeči križ."
 
RECIKLIRANA OBLAČILA – KAKOVOSTNA OBLAČILA Z DODATNO VREDNOSTJO
Dr. Alenka Pauko Čuden in Almira Sadar pravita, da se reciklirani tekstilni izdelki proizvajajo iz naravnih in umetnih tekstilnih materialov. Volnene in bombažne izdelke raztrgajo in uporabijo za prejo slabše kakovosti, polnila, odeje slabše kakovosti, izolacijo, ipd. Predvsem včasih so bili izdelki iz recikliranih materialov slabše kakovosti. V zadnjem času se iz recikliranih prej izdelujejo izdelki z višjo dodano vrednostjo. Reciklirajo tudi sintetične materiale. Iz PET-plastenk (vrste poliestra) npr. izdelujejo flis. Proces je okolju prijazen, saj recikliramo tako vlakna in izdelke kot kemikalije, uporabljene pri recikliranju, da ne škodijo okolju. "Pomembno je, da sintetični materiali ne razpadejo, torej je z njimi treba nekaj narediti in jih ne le preprosto odvreči," pravita sogovornici.
 
ČLOVEKU PRIJAZNA OBLAČILA
"Izdelki iz recikliranih materialov so lahko slabše kakovosti, ker je bil material že uporabljan in večkrat predelan, zato je 'utrujen', vendar to ni nujno; odvisno je od namena uporabe izdelka. Nevarnost neprijaznosti človeku obstaja tako pri novih kot pri recikliranih oblačilih in drugih tekstilnih izdelkih. Človeku prijazni izdelki so dandanes označeni s posebnimi oznakami, npr. ekotex," sta povedali strokovnjakinji in dodali: "Po predpisih EU mora biti na vseh tekstilnih izdelkih oznaka surovinske sestave, torej vedno izvemo, iz česa so izdelki narejeni."
 
In kaj nam še svetujeta dr. Alenka Pauko Čuden in Almira Sadar, ko hočemo biti skrbni do Zemlje in svojega zdravja? "Kupujte le toliko, kot potrebujete, in to kakovostno, perite s kakovostnimi pralnimi sredstvi, oddajate rabljena oblačila. Začaran krog, kot toliko drugih."
 
Tekst: Petra Arula