Domov | Koristno | Pogosta vprašanja | Organizacija na lokalni ravni

1. Ali bo organizacija potekala na regionalni ravni?

Vsekakor. Projektna ekipa povezuje regionalne organizatorje, vsaka občina pa ima vsaj enega lokalnega koordinatorja. Pogosto so to ljudje, ki že organizirajo redne lokalne čistilne akcije, tokrat jih bomo le povezali, da se bodo zgodile na en dan.

2. Se lahko moja organizacija udeleži čiščenja in ima svojo zbirno mesto?

Lahko. Navodila za posvojitev divjega odlagališča najdete tu. Držati se mora le apolitičnega in nekomercialnega duha projekta, ki združuje vse, brez diskriminacije, v skupno dobro. Če želite le prijaviti zbirno mesto, stopite v stik z vašim lokalnim koordinatorjem.

3. Delam na ekološkem/s problematiko odpadkov povezanem projektu – bi lahko združili moči?

Če bi se radi pridružili kot lokalni organizator, se javite na lokalno@ocistimo.si. Če bi vaše podjetje lahko pomagalo pri odvozu/sortiranju/recikliranju odpadkov, se javite na lokalno@ocistimo.si.
 
Če imate dobro idejo in iščete sodelavce, s katerimi bi jo izvedli, pišite na info@ocistimo.si.

4. Kakšen je odziv občin?

V akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu! so bile dejavno vključene vse slovenske občine. Koliko občin sodeluje sedaj, lahko spremljate na www.ocistimo.si.

5. Kako potekajo priprave na akcijo na lokalni ravni? 

Na lokalni ravni delujejo koordinatorji, katerih naloga je zagotoviti organizacijo in komunikacijo med nami, občino, komunalnim podjetjem, šolami, vrtci in društvi. V fazi priprave na akcijo bo pomemben koncept povezovanja vseh lokalnih elementov in posameznikov; koordinator bo tisti, ki bo skrbel za dobro informiranost lokalnih institucij in dajal povratne odzive. Dan, ko bo potekala akcija, ostaja v organizaciji občine, komunale oziroma društva, odvisno od dosedanjih lokalnih dogovorov. Posamezniki in društva bi praviloma čistili divja odlagališča, šole in vrtci bodo čistili okolico v domačem kraju.