Domov | O projektu | Novice | Novica

Ekoglavce pripravljajo otroke na akcijo Očistimo Slovenijo 2012

Za ohranitev okolja je pomembno, da se njegovega pomena zavedamo že od malega, pri tem pa veliko vlogo igrajo vrtci in šole. Zato v teh ustanovah od oktobra lani poteka petmesečna ozaveščevalna kampanja Ekoglavce, ki bo otroke in mladino pripravljala na marčevski vrhunec projekta Očistimo Slovenijo 2012.

Otroci v vrtcih, osnovnošolci in srednješolci se v okviru Ekoglavc pred čistilno akcijo Očistimo Slovenijo 2012 preko pripravljenih interaktivnih okoljskih vsebin s področja preprečevanja nastajanja odpadkov, ločevanja in ohranjanja naravnih virov seznanjajo s pomembnimi izzivi prihodnosti. V kampanjo je prijavljenih 56 ustanov: pet vrtcev, 43 osnovnih šol in osem srednjih šol.

Gradivo za Ekoglavce, ki ga dobijo koordinatorji programa v ustanovah, s konkretnimi primeri spodbuja razvijanje okoljske odgovornosti in poglobljenega znanja ter aktivno ravnanje v vsakdanjem življenju. Dejavnosti so tematsko ločene po mesecih, pri čemer so sklopi za vse starostne skupine vsebinsko enaki, po zahtevnosti in metodah pa različni.

Otroci in mladi so se od lanske jeseni seznanjali z rabo naravnih virov ter preprečevanjem nastajanja odpadkov oz. ločevanjem odpadkov. Novembra je bila v ospredju embalaža, decembra hrana, ta mesec sodelujoči v projektu Ekoglavce pozornost posvečajo kozmetiki in oblačilom, februarska tema pa bodo divja odlagališča. Mesec kasneje se bodo otroci in mladi pripravljali na zaključni Ekoglavca kviz, ki bo 23. marca, skoraj istočasno kot interaktivna delavnica ter akcija Očistimo Slovenijo 2012.

Odzivi koordinatorjev na Ekoglavce so po navedbah vodje projekta, Anite Novak, za zdaj pozitivni, več o uspehu akcije pa bo znano aprila, ko bodo vsi koordinatorji poslali končna poročila.

 

Maja Cerkovnik