Domov | O projektu | Dogodki | EKOIZZIVI - 14-dnevni izzivi z ekološko tematiko

14-dnevni izzivi z ekološko tematiko

Tudi tako lahko spremenimo naše navade

Naš končni cilj je, da tovrstni projekti, kot je Očistimo Slovenijo 2012, sploh ne bi bile več potrebne in da bi trajnostno ravnanje z viri postalo povsem samoumevno. Da bi to dosegli, moramo kot družba narediti precejšen miselni preskok. Želimo, da se vsak od nas začne zavedati, da je najboljši odpadek tisti, ki ne nastane. Da se zgodba denimo čokolade ne začne v trgovini in ne konča, ko zaužijemo njen zadnji košček, ampak da z njenim nakupom prevzamemo tudi določeno odgovornost za njeno embalažo. 

Od januarja do marca smo se zato nadvse trudili dokazati, da je ločevanje odpadkov za preživetje planeta ne samo nujno potrebno, ampak tudi preprosto in predvsem zabavno! Slovenijo smo od januarja do marca vsakih 14 dni postavili pred nov ekoizziv. Preveriti smo želeli, kako težko nam je, če ne smemo kupovati novih oblačil, če ob nakupih ne smemo vzeti niti ene nove plastične vrečke, če ne smemo odmetavati hrane, če ločujemo prav vse odpadke in tudi kako težko se je naučiti prijaviti divje odlagališče. Verjamemo, da vsi ne moremo sprejeti vseh izzivov, lahko pa čisto vsak od nas sprejme vsaj enega! 

Takole so si sledili Ekoizzivi po vrsti:

  • Ne kupuj oblek v času razprodaj (15. – 31. januar 2012),
  • Lahko preživiš 14 dni, brez da bi v trgovini vzel novo plastično vrečko (1. – 15. februar 2012), 
  • Lahko preživiš 14 dni, brez da bi vrgel stran hrano? (16. – 29. februar 2012),
  • Si za 14 dni striktnega ločevanja odpadkov? (1. – 15. marec 2012),
  • Nauči se prijaviti divje odlagališče! (16. – 31. marec 2012). 

Vsak ekoizziv je kot rečeno trajal 14 dni, izzive pa smo sprejeli vsi člani ekipe projekta Očistimo Slovenijo 2012, nekateri ambasadorji, pa tudi novinarji Čist-E-Novic! O naših malih in večjih tegobah ter dilemah  s poročali na www.ocistimo.si in v naslednjih številkah. Želimo pa, da se sliši tudi tvoja zgodba!

Vsi, ki so izzive sprejeli, so si lahko sneli svojo  značko ekoizzivov na svoj FB ali Twitter profil in nam o izkušnjah poročali na info@ocistimo.si, objavili na FB profilu, pa tudi na Twitterju pod hashtagom #ocistimo2012 #ekoizzivi. 

Hvala vsem!