Domov | O projektu | Novice | DOPPS popisoval ptice in odkrival divja odlagališča

 

DOPPS popisoval ptice in odkrival divja odlagališča

 

Drugi vikend v januarju so v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) izvedli iskalno akcijo divjih odlagališč hkrati s popisovanjem ptic. 

 »Od leta 1997 naprej 150 - 250 popisovalcev uspešno prešteje vodne ptice na vseh večjih rekah, celotni slovenski obali in večini pomembnejših stoječih vodnih teles v državi. Popis poteka v okviru sheme IWC (International Waterbird Census), kjer se v drugem vikendu v januarju preštejejo vodne ptice na celotni zemeljski obli,« razlaga Jernej Figelj iz DOPPS.
 
Utrinek iz popisa. Foto: Barbara Vidmar 
 
Tudi letos jim je uspelo popisati vse velike in srednje velike slovenske vodotoke, vključno z večino stoječih vodnih površin. Popisovalci so bili naprošeni, da na svoji popisni poti poleg vodnih ptic zabeležijo tudi divja odlagališča. »Trenutno zbiramo obrazce, temu pa sledi obdelava podatkov in posredovanje lokacij odkritih divjih odlagališč organizatorjem Očistimo Slovenijo 2012,« še dodaja Figelj.
 
Če tudi vi veste za divje odlagališče ali med sprehodi naletite na katerega izmed njih ga prijavite na tej povezavi ali prek telefonske številke 080 2262. 
 
 
Anja Vilotič