Domov | O projektu | Novice | Dovolj govorjenja - akcija!

Dovolj govorjenja - akcija! 

Le še malo in končno bomo od besed lahko prešli k dejanjem. Kaj, kje, kdaj, kako, zakaj in še na vsa nadaljnja vprašanja v povezavi s čistilno akcijo pa vam bomo na kratko poizkusili razložiti spodaj.


V soboto, 24. marca, se boste na dogovorjenem zbirnem mestu dobili ob 9. uri, kjer vam bodo pristojni razdelili vso potrebno opremo, vključno z vrečkami. Naprošamo vas le, da s sabo prinesete trpežne rokavice, ter po možnosti tudi dodatno črno ali modro vrečko za smeti. Za malico bo po nekaterih občinah poskrbljeno, s seboj pa imejte vodo in bodite primerno oblečeni.
Namen akcije je, da zberemo čim več odpadkov, ki jih moramo ločevati že na divjem odlagališču oz. v okolici in ob sprehajalnih poteh. Da bo recikliranje enostavnejše, bomo manjše odpadke pobirali v barvne vrečke:

  • Rumena - embalaža (prazne pločevnike, plastenke, tetrapaki, plastične vrečke). Trdo embalažo npr. plastični stoli in vedra se odlaga na isti kup kot rumene vreče.
  • Zelena – steklo (v vrečo NE sodijo ravno steklo, ogledala, svetila, steklo iz umetnih mas)
  • Črna – vsi odpadki, ki jih ne moremo zbrati ločeno ali pa so preveč umazani (tkanine, stiropor, keramika, kasete in CDji, avtomobilsko steklo, plenice …)
  • Rdeča – baterije, kartuše, tonerji, mobilni telefoni, embalaža barv in lakov, olj, škropiv, čistil, zdravila, neonske in halogenske sijalke) V to vrečo ne sodijo azbestne plošče.


Na točkah, kjer bomo odpadke začasno odlagali je potrebno vreče ločeno razporediti po kupih, pri kosovnih odpadkih pa naj bo posebej kup za kovine in gospodinjske aparate, drugi za gume, tretji za pohištvo in vse ostale odpadke. Nevarnih odpadkov ne pobiramo! Prav tako ne odstranjujemo gradbenih odpadkov, saj jih komunalna podjetja ne bodo prevzela.


Za prevoz odpadkov od divjih odlagališč do točk za odpadke bomo potrebovali prikolice, traktorje in vsa druga prevozna sredstva, za ostalo pa bodo poskrbela komunalna podjetja. Ker so nekatera divja odlagališča od zbirnega mesta lahko tudi bolj oddaljena, je zaželeno, da se, če imate avtomobil z njim pripeljete na zbirno mesto in ponudite prevoz tudi drugim udeležencem akcije. Prosimo vas, da pomagate voznikom nakladati in razkladati odpadke ter jih sproti ustrezno razvrščati.


Naš cilje je čim večjo količino odpadkov še isti dan odpeljati z divjih odlagališč na ustrezne točke za odpadke. V primeru, da iz različnih vzrokov ne morete očistiti celotnega odlagališča, sporočite lokacijo divjega odlagališča in količino odpadkov na popis@ocistimo.si.

Če se pripeti nesreča takoj obvestite vodjo odlagališča in ob hujših poškodbah pokličite center za obveščanje 112. Tja pokličite tudi, če odkrijete bojna ali eksplozivna sredstva, za orožje pa na 113.

Ob kakršnihkoli dodatnih vprašanjih smo na razpolago v klicnem centru, na telefonski številki: 040 333 261, 040 332 788 ali 040 332 771. Načeloma naj bi akcija potekala nekje do 14. ure.


Verjamemo, da ste se na akcijo že prijavili in da boste s sabo pripeljali tudi vaše družinske člane, znance in prijatelje. Z njimi vam bo delo res hitro minevalo, poleg tega pa je že splošno znano, da ob dobri družbi je mogoče vse. Mimogrede lahko naredite še posnetek ali dva ter se potegujete za nagrade foto natečaja. Torej, stopimo skupaj in očistimo ta majhen košček Slovenije!
 

Maja Mežan