Domov | O projektu | Novice | Izkoreniniti je treba prepričanje, da posameznik ne more spremeniti sveta na bolje

 "Izkoreniniti je treba prepričanje, da posameznik ne more spremeniti sveta na bolje"


Predsednik uprave Si.Mobila, Dejan Turk je človek, ki kot kaže obvladuje kopico stvari naenkrat in ponosno širi načela družbene odgovornosti. Zaveda se, da v Si.Mobilu z razvijanjem odgovornosti do narave skrbijo zase in za svoje potomce, poleg tega pa postavljajo zgled tudi širši javnosti. Njihova ozaveščenost se tako izraža na Si.Mobilovih prodajnih mestih, v oglaševalskih akcijah ter v podpori projektov, ki so usmerjeni k pozitivni naravnanosti do narave in družbe.


Kako to, da ste se pri podjetju SiMobil odločili za podporo projekta Očistimo Slovenijo in sodelovanje z Ekologi brez meja?


V prvi vrsti smo se za podporo Ekologom odločili zato, ker smo družbeno odgovorno podjetje in v skladu s tem iščemo načine, kako to družbeno odgovornost umestiti še v dejanja. Prav tako se mi zdi, da s tako akcijo spodbujamo sodelovanje zaposlenih v podjetju in ker je bila prva akcija leta 2010 med njimi sprejeta z odobravanjem, smo se odločili, da jo letos ponovimo. Z Ekologi brez meja smo pred dvema letoma odlično sodelovali, njihove aktivnosti so nam blizu, zato je bila odločitev za sodelovanje zelo enostavna in sprejeta z veseljem.

Foto: SiMobil


Kaj koristnega vi in posledično Si.Mobil naredite za okolje?


V Si.mobilu smo že leta 2008 začeli z izvajanjem mnogih okoljskih aktivnosti: od uvajanja ločenega zbiranja odpadkov, uvajanja mnogih ukrepov v okviru t.i. green IT, do analize vode iz pipe, ki je pokazala, da je voda iz pipe enako dobra kot tista iz plastenk in balonov na hodnikih, zato smo nabavo plastenk ukinili in zamenjali balone z napravami, ki se priklopijo direktno na vodovodno omrežje. Če naštejem le nekaj podatkov: iz leta 2009 na 2010 smo zmanjšali porabo papirja za kopiranje in tiskanje za 58 %, porabo papirja, vključno s pozdravnimi pismi in podobnim materialom, smo znižali za 60 %, porabo tiskanih računov in opominov smo znižali za 22 % in za 15 % povečali uporabo e-računov, s čimer smo prihranili 2,25 ton papirja oz. 38 dreves.
Že pred desetimi leti smo začeli tudi z akcijami zbiranja odsluženih mobitelov, sicer pa uporabnike spodbujamo k temu, da svoje odslužene mobilne telefone, polnilnike in baterije oddajo v Si.mobilovih prodajnih centrih, mi pa potem poskrbimo za ustrezno reciklažo. Naši prodajni centri sledijo filozofiji Re.misli in so okolju prijazni, saj imajo varčno osvetljavo, varčne LCD zaslone prav tako pa sledijo načelu brezpapirnega poslovanja.


Poleg vsega, kar sem že omenil, smo ustanovili Sklad Si.voda, v sklopu katerega smo v zadnjih dveh letih uspešno izvedli že 2 okoljska projekta - zgradili rastlinsko čistilno napravo za učilnico v naravi v Modražah in eno v Kozjanskem parku. Z aktivnostmi pa bomo vsekakor nadaljevali tudi v letošnjem letu, saj verjamemo, da sta kontinuirana in dolgoročna skrb za okolje ter odgovorno poslovanje ključ do uspeha. Torej, skrb za okolje je za nas pomembna vrednota, ki nam veliko pomeni.


So bila vaša letošnja novoletna darila za partnerje ekološko obarvana?


V Si.mobilu smo že četrto leto zapored tako svojim sodelavcem kot tudi poslovnim partnerjem podarjali enaka novoletna darila, ki so ustvarjena v skladu z našo filozofijo Re.misli. To pa pomeni, da so trajnostna. Na eni strani podarjamo darilo, ki ima uporabno vrednost in je ustvarjeno z mislijo na okolje, po drugi pa to darilo omogoča prejemniku, da se tudi sam vede odgovorno. Letos smo podarjali lesene gugalnice - darilo samo je zasnovano multifunkcijsko, lahko se ga uporabi kot gugalnico, uporabno pa je tudi kot pladenj za sadje, svečke ali kaj drugega. Z gugalnico smo tako pri sodelavcih kot pri poslovnih partnerjih želeli prebuditi otroka v njih, jim pomagati zmanjšati stres, predvsem pa jih spomniti na lepoto mladostne kreativnosti.


Kakšno je vaše mnenje o okoljski ozaveščenosti v svetu in ali se vam zdi, da bi lahko ozaveščenost še povečali?


Menim, da okoljska ozaveščenost v svetu dobra, nikoli pa je ne more biti preveč – vedno se lahko najde prostor za izboljšave. Z družbeno odgovornimi aktivnostmi lahko pri ljudeh dosežemo miselni preskok in jim dokažemo, da vsako dejanje in na videz še tako drobna gesta šteje. Izkoreniniti je potrebno prepričanje, da posameznik ne more spremeniti sveta na bolje. Dobra dejanja namreč lahko vodijo k veliki spremembi na bolje in samo z našimi odgovornimi aktivnostmi lahko omogočimo tudi drugim, da sami naredijo nekaj dobrega.


Kako boste sodelovali pri projektu Očistimo Slovenijo, 24. marca 2012?


Tako kot leta 2010, ko je potekala akcija Očistimo Slovenijo, bomo Si.mobilovci tudi letos skupaj z našimi otroki očistili kos Slovenije, pri tem pa si želimo, da se nam pri tem pridružijo sodelavci iz naših prodajnih centrov in franšiznih prodajaln po vsej Sloveniji.


Ne bomo pa le čistili, sodelujemo namreč še z društvom Ekologi brez meja na Ekokaravani, kjer poleg različnih delavnic in predavanj, potekajo tudi naše aktivnosti. Vsem udeležencem so na voljo koši za reciklažo odsluženih mobilnikov, polnilnikov in baterij, vrti se naš izobraževalni filmček o reciklaži, obiskovalci pa se lahko sprostijo tudi na kolesu, kjer si z vrtenjem pedal obenem lahko napolnejo svoj mobilnik. Na Ekokaravani so na voljo tudi trije Si.mobilovi pametni telefoni, na katerih udeleženci lahko testirajo aplikacije za divja odlagališča.


Si.mobil bo za vsak prinešen mobilnik, polnilnik ali baterijo daroval 1 evro v Sklad Si.voda. Prav tako lahko vsi uporabniki prinesejo odslužene telefone v Si.mobilove prodajne centre, za katere bomo tudi darovali v Sklad Si.voda.

 

Maja Mežan