Domov | O projektu | Novice | London 2012: napoved trajnostnih presežkov

 

London 2012: napoved trajnostnih presežkov

 

Na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Londonu se bodo zvrstila tekmovanja v 46 disciplinah na 55 prizoriščih. Igre bodo združile blizu 15.000 športnikov z vsega sveta, gostile približno 20.000 predstavnikov medijev in gledalcem, ki bodo tekme spremljali na kraju dogajanja, ponudile več kot 9 milijonov vstopnic.

Britanska prestolnica je že pred časom osvežila pristop k razvoju in vzdrževanju mestnih površin in znamenitosti. London Eye je od leta 2009 osvetljen z blizu 700 varčnimi LED žarnicami, ki v primerjavi s prejšnjimi, fluorescentnimi, prihranijo okrog 70% energije. Mestne oblasti nameravajo pred otvoritvijo iger na enak način preurediti tudi Tower Bridge. Londonski župan Boris Johnson je ob prvih resnejših pripravah na tamkajšnjo poletno olimpijado napovedal, da bodo s takšnimi trendi nadaljevali. Povsem jasno je, da ambicije mesta segajo tudi prek olimpijskega plamena. Če so v Atenah 8 let po zaključku iger olimpijski objekti zapuščeni in deloma načeti ter celo uničeni in so se 4 leta po dogodku tudi v Pekingu soočili s podobnimi težavami, so se v Londonu odločili, da v gradnjo novih objektov investirajo le, če bodo stavbe tudi po zaključku iger obdržale uporabno vrednost.

 

 

Foto: www.london2012.com

 

Eno od vidno zelenih pridobitev v mestu je prinesla zasaditev več kot 10.000 dreves, novi pa so tudi načrti za obsežnejšo reciklažo, natančneje za predelavo kar 90% smeti, ki jih proizvedejo prebivalci mesta in njegove okolice. Že dalj časa poteka tudi urejanje cest in trgov, londonske rdeče ikone, avtobusi, ki jih pozna cel svet, pa so ob koncu letošnjega februarja dobile naslednike, ki bodo razveselili tudi obiskovalce olimpijskih prizorišč. Gre za dvonadstropne ekološke hibride s tremi vrati in dvema stopniščema za hitrejše vstopanje in izstopanje.

Naravovarstvene temelje imajo tudi olimpijska vas in tamkajšnje zgradbe; gradnjo slovenskega paviljona bo po zasnovi SoNo arhitektov in v skladu s sodobnimi okoljskimi smernicami izvedlo podjetje Lumar. V olimpijskem parku že potekata nadzor in regulacija hrupa in onesnaženosti zraka, obenem pa še zaščita vodnih poti, ki tečejo preko tega območja. S tem namenom izredno pazljivo skladiščijo kemične snovi in olja, varno prebivališče pa so zagotovili tudi nekaterim živalskim vrstam.

Na tokratni olimpijski vrvež pa se v duhu ekologije pripravljajo tudi navijači iz sosednje Hrvaške. Po tem, ko sta dva člana skupine Padalinac (ali daljše: Priroda i zaštita okoliša, Entuzijazam, Domovina, Afirmacija sporta, Lavlje srce, Izgradnja duha i tijela, Način života, Afirmacija zajedništva i prijateljstva, Cjeloživotna znatiželja i pogled u budućnost) odkolesarila že na olimpijado v Peking, so se lotili še podviga Biciklom na XXX. OI u London 2012. Projekt je zamišljen kot potovanje 30 kolesarjev s spremstvom od Zagreba do Londona.

Kako so gradili londonske hibride

OKS novo pridruženi partner projekta Očistimo Slovenijo 2012

 

Kaja Kokot Žanič