Domov | O projektu | Novice | Liter svetlobe iz Brazilije na Filipine in še kam

Liter svetlobe iz Brazilije na Filipine in še kam

Projekt Isang Litrong Liwanag (A Liter of Light), v prevodu: Liter svetlobe, je trajnostni osvetlitveni načrt, ki za vstop sončeve svetlobe na socialno obrobje, kjer v pomanjkanju električne oskrbe na milijone družin še vedno živi v temi, uporablja preprosto iznajdbo. Dokaz, da je učinkovitost včasih hitro dosegljiva.
 

 

Foto: isanglitrongliwanag.org

Prvo iskro je prinesla obuditev izvirne ideje brazilskega inženirja Alfreda Moserja, ki ga je k prvotni iznajdi napeljal splet izrednih okoliščin. V času električnega mrka leta 2002 se je njegova delavnica znašla v popolni temi. Da bi se lahko vrnil k delu, si je moral čim prej omisliti alternativno razsvetljavo.


Dobrodelna razsvetlitev Isang Litrong Liwanag je v desetih letih doživela nekaj nadgradenj in razveselila množice ljudi. Širitev pobude omogoča fundacija My Shelter, ki si prizadeva za okolju prijazno oskrbo, inovacijo pa so oplemenitili tudi študenti MIT (Massachusetts Institute of Technology). Akcija A Liter of Light vseskozi temelji na konceptu enostavno posnemljive tehnologije, ki v deprivilegirane skupnosti vpeljuje nove dimenzije bivanja in njenim prebivalcem omogoča zadovoljitev osnovnih potreb. Po podatkih pristojnih filipinskih organizacij naj bi namreč zunaj osrednjega območja Filipinov, Metro Manile, kar 3 milijone gospodinjstev še vedno živelo brez luči. Obenem zaradi mestoma neustrezno napeljanega ali nevarovanega električnega omrežja prihaja tudi do požarov. Kot poskus rešitve so se neformalni dogovori v preteklosti izkazali za nezanesljive, saj je na tem območju aktivni nadzor službe za požarno varnost prej izjema kot pravilo. Kar zares šteje, je torej naraščajoče število ljudi, ki na krilih te enostavne iznajdbe živijo boljše življenje. Pri My Shelter so si zadali cilj, da do konca letošnjega leta razsvetlijo milijon domov.


Na Filipinih, kamor smo se ozrli znotraj tokratne svetovne rubrike, bodo moči v okviru globalne pobude Let's do it World! združili 22. septembra. Znani pa so tudi nekateri novi datumi pridruženih evropskih držav. Na Portugalskem bodo čistili na isti dan kot pri nas: 24. marca. V Avstriji se bodo odpadkov lotili tik pred svetovnim dnevom Zemlje, to bo 21. aprila, v Nemčiji pa natanko 7 mesecev kasneje. Enaindvajsetega septembra bodo čistili tudi na Nizozemskem, v Španiji, državi, ki je nekoč za več kot tristo let kolonizirala Filipine, pa se bodo zbrali šele prihodnje leto, in sicer 23. aprila 2013.

Čistilna akcija na Filipinih

 

Kaja Kokot Žanič