Domov | O projektu | Novice | Pogovor z informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar
 

Pogovor z informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar

 

V četrtek, 26. januarja, je del ekipe projekta Očistimo Slovenijo 2012 obiskal informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar. Povod za obisk je bil predvsem objava številke registrske tablice na twitterju, ki je pritegnila pozornost tudi informacijske pooblaščenke. Odločili smo se , da jo obiščemo in se pogovorimo o ravnanju v različnih situacijiah, v katerih se bomo znašli tekom izpeljave projekta. 
 
Kako se je začelo…
 
Članica ekipe projekta Očistimo Slovenijo 2012 je naletela na »packa«, ki je v naravo stresel smeti, fotografirala je avtomobil, fotografijo pa posredovala Ekologom brez meja, ki smo jo objavili na twitterju. Po objavi se je oglasila tudi informacijska pooblašečenka, ki je opozorila, da tovrstna objava posega v varstvo osebnih podatkov državljanov in da lahko s tem nevede vpletemo in ogrozimo nedolžne ljudi. Na twitterju je bila objava deležna kar precej pozornosti, saj je imel tvit več kot 40 retweetov in omemb. Tudi to kaže na to, da slovenska družba ni več tolerantna do packov. A očitno smo bili preveč predrzni.
 
Pirc Musarjeva je na pogovoru razložila, da je v takšnih primerih treba zadevo prijaviti: »Prijavite, verjemimo v pravno državo. V pravni državi morajo zadeve funkcionirati drugače. Ne s črnimi listami, ne s pribijanjem na križ v javnosti, ker s tem na koncu nič ne naredimo. Človek ostane nekaznovan, predlagam pot do inšpektorata. Ko dobi dokaz in ko ima pričo, ki je to videla, ni druge, kot da pozove tistega, da se izjasni, kje je ta dan bil, preveri lastnika avtomobila, ali je bil res tam … to so vzvodi pravne države.«
 
Foto: Tanja Ristič
 
Tudi pri Ekologih brez meja se strinjamo, da je treba najprej izkoristiti vse pravne poti – a te, kot se kaže do sedaj, niso učinkovite. Janez Matos je poudaril, da se strinjamo, da je pravilna pot pravna pot, a le, če bi inšpekcija delovala v skladu s svojimi pristojnostmi. A  lani je inšpekcija kaznovala dve fizični osebi s kaznijo 500 evrov in z 10 000 evri pravno osebo – to je najmanjša možna kazen. Treba je razbiti idejo, da se odlaganje smeti v naravo splača.
 
Ko pristojni organi (ne)delujejo
 
In veliko ljudi res verjame, da se odlaganje v naravo splača in da narava vse prenese. Tisti, ki odlagajo pa po večini še vedno, žal, ostajajo nekaznovani. Na to je opozorila tudi gospa, ki nam je poslala pismo z naslednjo vsebino:
 
Dan po božiču smo preverili stanje sicer prazne hiše v kraju nad Izolo. Na terasi pred hišo nas je pričakal kup smeti (vreče s papirjem, čevlji, staro pohištvo, posoda). Z možem sva brskala med papirji in našla dokumente z imenom storilca. Dokumente sva nesla na Izolsko policijo in naš boj z birokracijo se je začel. Na policiji so rekli, da oni za to niso pristojni (kaj pa motenje posesti?). Klicala sva na Komunalno inšpekcijo in čez kakšno uro je inšpektor res prišel pogledat stanje. Zapisal je ime storilca in nam dal nasvet, naj to očistimo sami, če se smeti želimo rešiti v doglednem času. Potem naj tožimo storilca in mu naj skušamo dokazati, da je smeti res odvrgel on. Zdelo se mi je, da ta postopek ne bo čisto prava pot in sem malo brskala po dokumentih na spletu. Našla sem nekaj pravilnikov, kjer piše, da mora inšpektor poskusiti odkriti povzročitelja in mu nato odrediti čiščenje ter primerno kazen. Zato sem 27.12.2011 poslala na koprsko komunalno inšpekcijo prošnjo, da ukrepajo v skladu z pooblastili ali nam vsaj svetujejo, kaj storiti. Seveda do danes nisem prejela odgovora. Ne morem verjeti, da pristojnim na pladnju prineseč krivca, pa se nikomur ne ljubi migniti s prstom. 
 
Veliki brat te gleda
 
Nekatere občine so stvari vzele v svoje roke. Na primer Kuzma in Naklo, sta na najbolj kritičnih lokacijah namestile kamere, s katerimi nadzorujejo nelegalno odlaganje. Kamere so namestili na zasebnih zemljiščih, s čimer se lastniki zemljišč strinjajo.  Če bodo koga zalotili, ga bodo kaznovali. Pravijo, da se je s tem odlaganje zares močno zmanjšalo. A Pirc Musarjeva opozarja: »Možno je le, da so šli drugam odlagat smeti. Naša zakonodaja ne omogoča video nadzora. Jaz morda lahko podprem pobudo, da se na večjih odlagališčih postavi kamere, ampak to je Sizifovo delo. Kamere bodo zajele 100m2 , potem pa bo odlagališče nastalo izven snopa kamer. Potem pridemo do tega, da bomo celotno Slovenijo poselili s kamerami.«
 
Foto:Tanja Ristič
 
Pirc Musarjeva je za konec dodala, da projekt zelo podpira in je pripravljena pomagati po svojih najboljših močeh, za kar se ji tudi zahvaljujemo. Kot pravi ima tudi sama malo aktivistične duše in bi v prihodnosti, ko bo velika, imela svoj NVO.  Na dan akcije pa bodo kot Informacijski pooblaščenec posvojili odlagališče.  To bi želeli narediti na petek, da bi bilo čiščenje neke vrste team building. »Pooblaščenec bo »pucal«!«
 
Kaj pa zdaj? Akcija!
 
Posameznik se lahko ujet med okvire zakonodaje in (ne)delovanje pristojnih organov počuti zelo nemočnega. Zato smo se odločili, da bomo v okviru projekta Očistimo Slovenijo 2012 poskusili nekaj ukreniti. 
 
Vsi lahko sodelujete! Kako?
 
Tistim, ki ste naleteli na primer odlaganja smeti v naravi in imate fotografije ali posnetke tega dejanja, nam foto ali video gradivo pošljite. Mi bomo:
Še isti dan zadevo prijavili na inšpektoratu.
Na fotografiji bomo zabrisali registrske številke, obraze in kakršne koli kazalnike osebnih podatkov. 
Na spletni strani projekta bomo anonimno objavili te fotografije in tudi datum, ko so bile posredovane inšpektoratu 
Postopke, procese in ukrepe s strani pristojnih bomo spremljali in obveščali, kako potekajo.  
 
 
Anja Vilotič