Domov | O projektu | Novice | V naravi lahko srečamo tudi klope

V naravi lahko srečamo tudi klope

Pozor za vse ljubitelje narave! Ker dnevi postajajo vse daljši, pomlad pa nas kar kliče na sveži zrak, je previdnost na mestu. Govorimo namreč o klopih, ki so še posebej nevarni v pomladnih mesecih. Okuženi klopi povzročajo klopni meningoencefalitis, ki na človeku lahko pusti resne posledice in vpliva na kakovost življenja. Pred odhodom v naravo se je zato potrebno zaščititi s primernimi oblačili, repelenti, oziroma poskrbeti za pravočasno cepljenje.

Klopni meningoencefalitis (KME) je v Sloveniji močno razširjen, in Slovenija se glede na stopnjo okuženosti uvršča med evropske države z najvišjo obolevnostjo. Posebej ogroženi regiji sta Gorenjska in Koroška ter osrednja Slovenija. KME je resna bolezen, ki jo povzroči vbod okuženega klopa in prizadene centralni živčni sistem. Pri približno polovici bolnikov bolezen pusti trajne posledice, vsak stoti oboleli pa umre. Večina bolnikov potrebuje bolnišnično zdravljenje in dolgotrajno rehabilitacijo.

Če na sebi opazimo prisesanega klopa, ga čimprej odstranimo, saj tako zmanjšamo možnost okužbe

Okuženi klopi se nahajajo po vsej Sloveniji. Ker jim še posebej ustreza toplo in vlažno okolje, jih največ najdemo v gozdni podrasti, grmičevju, travi, nahajajo pa se tudi v domačih vrtovih. Tveganju so tako izpotavljeni ljudje vseh starostnih skupin, tudi otroci. Še posebej pa so ogroženi vsi, ki se veliko gibljejo v naravi.


Pred odhodom v naravo se je torej priporočljivo ustrezno zaščititi, da ne bo ugrizov klopov. Ko se odpravimo na sprehod ali izlet v gozd, oblecimo svetla in dolga oblačila, ki pokrijejo čim več kože. Dobro je tudi, da se namažemo z repelentom, ki odganja klope. Ključnega pomena pa je seveda temeljit pregled, ko se vrnemo iz narave. V kolikor na sebi opazimo prisesanega klopa, ga čim prej odstranimo, saj tako zmanjšamo možnost okužbe. Potem pa se natančno opazujmo.

Če se veliko gibljemo v naravi pa je vsekakor smotrno premisliti tudi o cepljenju, ki je najučinkovitejši ukrep za zaščito pred KME. Cepljenje se priporoča vem tistim, ki živijo na okuženih območjih in vsem tistim, ki veliko časa preživijo v naravi.

 

Alja Gogala