Domov | O projektu | Novice | Velika imena, še večji projekt

 Velika imena, še večji projekt!

Danilo. Vlado. Janez. Ana Marija. Peter. Rok. Matjaž. Mojca. Boštjan. Še en Janez. Slon. Ana. Edi. Perica. Vid. Marko. Katarina. Miranda. Dalaj. Boštjan. Anja. Sadež. Andrej. Anika. Sašo. Tin. Gojmir. 6 Pack. Tina. Iva. Miha. Jure. In Janez. Ne naštevamo vam imen, ki jih lahko izberete svojim bodočim novorojenčkom, čeprav našteti verjetno ne bi imeli nič proti. Kdo potem so? Ambasadorji projekta Očistimo Slovenijo 2012.


V Sloveniji jih poznamo več ali manj vsi in jih srečujemo v igralskih, glasbenih in športnih vodah. Ker podpirajo naša prizadevanja in jim ni vseeno, v kakšnem okolju živimo, so se nam pridružili. Z njimi lahko naš glas seže še dlje, saj prispevajo k prepoznavnosti in ozaveščanju pri letošnjem projektu Očistimo Slovenijo 2012.

S pozitivnim pristopom in komičnimi vložki na Ekokaravanah za glasen smeh poskrbijo Andrej Težak – Tešky, Matjaž Javšnik, Perica Jerković, Sašo Đukić (mama Manka), Tin Vodopivec, Vid Valič, Peter Poles, Tina Gorenjak, Gojmir Lešnjak – Gojc in tudi Edi Pucer. Promocijske televizijske oglase, ki pozivajo k sodelovanju v čistilni akciji snemajo Anja Tomažin, Janez Hočevar – Rifle, Mojca Mavec, Iva Kranjc ter Slon in Sadež. Za letošnjo himno projekta je poskrbel Vlado Kreslin s pesmijo Okna na stežaj. Pesmi je melodijo dodal Miro Tomassini. Režiser Miha Tozon pa pravkar snema videospot za omenjeno pesem. Ne le da je Slovenija prelepa dežela, žal polna smeti in odpadkov potrebna čistilne akcije, Slovenci radi pojemo in tako so poleg Vlada Kreslina, svoj glasbeni delež dodali še Janez Dvoč in Boštjan Gombač ter Terrafolk. Rok Terkaj je napisal pesem Vse živo, 6packČukur pa je v pesmi Js ločujem vsem glasno potrdil, da čisto resno skrbi za okolje.

 

Snemanje TV oglasa Foto: Polonca Štritof


Za aktivno promocijo projekta skrbi tudi ekipa Odbojkarskega kluba ACH Volley, katere člani na ogrevanju na tekmah nosijo majčke Očistimo Slovenijo 2012 in jih tudi razdelijo med svoje navijače.

Ambasadorji pa imajo med že naštetim tudi možnost izbire Ekoizzivov, ki na videz delujejo enostavni, a kmalu ugotovijo, da jih lahko mimogrede povsem nezavedno prekršijo.


Ne kupuj oblek v času razprodaj! (15. – 31. januar 2012)


Ta izziv so si zadali Ana Marija Mitič, Perica Jerković, Matjaž Javšnik in Tin Vodpivec. Ne čudi nas, da v tem izzivu sodelujejo pretežno moški, saj si predvsem ženski spol lahko prizna, da se letošnjim kupom oblačil v času razprodaj niso mogle upreti.


Lahko preživiš 14 dni, brez da bi v trgovini vzel novo plastično vrečko? (1. – 15. februar 2012)


Množična potrošnja je v nas povzročila nastanek popolnoma neracionalnih osebkov, slednjim pa so t.i. ''pametni nakupi'' postali tuji. V dobrobit okolja, kjer lahko potrošnjo in obilico ponujenih plastičnih vrečk omejimo na minimum ali celo povsem zmanjšamo so delovali Edi Pucer, Matjaž Javšnik, Perica Jerković, Tin Vodopivec, Marko Potrč, Anamarija Mitič in Boštjan Gorenc - Pižama.


Lahko preživiš 14 dni, brez da bi vrgel stran hrano? (16. – 29. februar 2012)


Slovenci zavržemo skoraj eno tretjino vse hrane, ki jo kupimo. Takemu ravnanju so se odpovedali Perica Jerković, Tin Vodopivec, Matjaž Javšnik, Slon in Sadež ter Janez Usenik.

Janez Usenik kot Ekokomik (foto:Miha Susnik)


• Si za 14 dni striktnega ločevanja odpadkov? (1. – 15. marec 2012)


Kaj storimo, ko ne vemo v kateri smetnjak bi odvrgli določen odpadek? Vržemo ga v prvi smetnjak za skupne odpadke. Da bi se navadili drugačnemu ravnanju so se zavzeli Perica Jerković, Tina Gorenjak in Tin Vodopivec.


• Nauči se prijaviti divje odlagališče! (16. – 31. marec 2012).


Skoraj vsak od nas, ki po svetu hodi z odprtimi očmi in opazi marsikatero divje odlagališče, ne ve kako ga ustrezno prijaviti. Tega se zavedajo tudi Perica Jerković, Tin Vodopivec, Marko Potrč in Gojimir Lešnjak Gojc, ki so se odločili, da se bodo prijave divjega odlagališča dobro naučili in svoje znanje širili tudi na druge.


Hitro lahko ugotovimo, da ambasadorji projekta Očistimo Slovenijo 2012 na prepoznavnosti projekta ne gradijo zgolj z besedami, ampak tudi z dejanji, ki zahtevajo kar nekaj časa, kanček samodiscipline in seveda veliko mero zavezanosti k projektu. S tem pa nam jasno sporočajo, da jim za majhen košček slovenske zemlje na tem velikem zelenem planetu zagotovo ni vseeno.

Nekatere ambasadorje smo pocukali za rokav in jih povprašali o kakšni Eko okoljski misli. In kaj vam sporočajo:

Andrej Težak – Tešky: "Skrbite za okolje, da bo kaj ostalo še za zanamce!"

Rok Terkaj: "Naš planet je edini dom ki ga imamo in moramo lepo skrbeti zanj!"

Katarina Čas: "Vsak posameznik zase sploh ne bi smel več razmišljati o ločevanju odpakdkov, varčevanju z elektriko in vodo, ampak bi to MORAL biti način življenja, avtomatizem..Nenazadnje moramo spoštovati Naš Planet, ki ga znamo samo izkoriščati, prav je da pokažemo določeno mero odgovornosti, saj živimo v evropski in relativno razviti državi in tega, da nekdo pralni stroj odvrže sredi zelene jase, je meni popolnoma nerazumljivo in obsojanja  vredno...Spoštujmo Zemljo!"

Peter Poles: "Začnite pri sebi, začnite z malenkostmi - reciklirajte, poberite plastenko, pojdite v službo s kolesom, znižajte svetilnost ekrana... Narava se bo počutila bolje, predvsem pa boste bolj veseli in zadovoljni tudi sami."

Edi Pucer: "Ambasadorstvo za projekt Očistimo Sloveijo 2012 sem sprejel zato, ker sem prepričan, da je vsako dejanje, ki dviguje ekološko zavest ljudi, pomembno. Od naše zavesti je po mojem najbolj odvisno, koliko bomo sami smetili, pa tudi to, koliko bomo drugim dopustili, da onesnažujejo. Že prva akcija Očistimo Slovenijo je v tem smislu odigrala izjemno vlogo: po eni strani je močno povečala ekološko osveščenost ljudi, po drugi strani pa je s svojo množičnostjo dala tudi večji polet in družbeno težo zahtevam za čisto okolje. Po zaslugi takih akcij postajajo onesnaževalci stigmatizirani, njihovo početje družbeno nesprejemljivo, inšpektorji se vedno težje skrivajo za „slabimi“ zakoni, tisti, ki nam ni vseeno za okolje, pa postajamo močnejši. Sčasoma bomo močnejši tudi v zahtevah za čistejši zrak, čisto vodo, trajnostni razvoj."

Piše: Maja Mežan