Domov | O projektu | Novice | Zelen življenjski stil Studia Moderne

 

Zelen življenjski stil Studia Moderne

 

Studio Moderna pri projektu Očistimo Slovenijo 2012 sodeluje kot srebrni pokrovitelj in je k projektu do sedaj pripomogel s snemanjem promocijskih spotov in zložljivimi kolesi Bigfish. Slednja so podarili Ekologom brez meja, Bigfish pa je s svojo funkcionalnostjo postalo tudi uradno kolo projekta. Da bi izvedeli, kakšno je njihovo mnenje o okoljski ozaveščenosti in na kakšen način skrbijo za okolje, smo nekaj vprašanj postavili Duškotu Kosu, direktorju Studie Moderna.


Kako to, da ste se pri podjetju Studio Moderna odločili za podporo projekta Očistimo Slovenijo in sodelovanje z Ekologi brez meja?


Družbeno odgovorne projekte podpiramo večplastno: z materialno podporo v izdelkih, z neposredno finančno podporo ali pa z aktivnim delom in sodelovanjem. Tako smo se lani, v Evropskem letu prostovoljstva, organizirano in s številnimi zaposlenimi vključili v Festival prostovoljstva. Festival je potekal med delovnim tednom in opravili smo več kot 266 prostovoljskih ur. S prostovoljstvom tako po eni strani prispevamo k družbeno koristnim aktivnostim, po drugi pa utrjujemo povezanost v podjetju. Tudi na ta način smo povečali medsebojno sodelovanje in povezovanje med zaposlenimi, ki sicer delajo v različnih oddelkih. Akcija je bila med zaposlenimi zelo dobro sprejeta, zato smo se odločili za nadaljevanje in nadgradnjo. Kot podjetje, ki deluje v Sloveniji in mednarodnem okolju, smo iskali priložnosti, ki bi čim bolj povezale lokalno problematiko in globalne izzive. Ekologi brez meja so prav gotovo globalno gibanje, ki učinkovito in konkretno deluje na lokalnem nivoju. Zato so bili povsem logična izbira.

Kaj vi in vaše podjetje naredite za okolje?


V podjetju imamo vrsto aktivnosti, s katerimi znižujemo vsakovrstne obremenitve okolja:
- ločujemo odpadke – papir, steklo, plastika in ostala embalaža, kar je v nadaljevanju vezano na sistem ločevanja, ki ga uporablja ponudnik odvoza odpadkov,
- na avtomatih za kavo in vodo zaposleni uporabljamo svoje skodelice in kozarce,
- vse manj uporabljamo avtomate za vodo,
- v letu 2010 smo poenostavili skeniranje na novih napravah, kar posledično pomeni, da dokumente večinoma shranjujemo v elektronski obliki in zmanjšujemo tiskanje na papir,
- poslovne prostore smo opremili s senzorskimi svetilkami, ki se prilagajajo glede na prisotnost dnevne svetlobe in gibanja. Svetila so prijaznejša do zaposlenih, hkrati pa na ta način varčujemo z energijo,
- prostori so opremljeni s termostati, ki omogočajo optimalno nastavitev delovne temperature,
- zaposlene ozaveščamo in spodbujamo k ugašanju računalnikov in odgovornemu zračenju,
- še posebej pa smo ponosni na uvedbo sistema telekonferenc, s katerim smo pomembno zmanjšali število potovanj in ta način zmanjšali naš »ogljični odtis« za preko 50 ton letno.

So bila vaša letošnja novoletna darila za partnerje ekološko obarvana?


Seveda. Rdeča nit novoletnih daril je bil slogan »Srečno zeleno 2012«. Naravni čaji, keramična ptičja hišica in dekorativne odeje iz razgradljivih materialov, embalirane v embalažo iz recikliranega materiala, so bili izdelki, s katerimi smo med drugim, našim poslovnim partnerjem želeli pokazati usmerjenost našega kolektiva. Enako noto smo uporabili tudi pri obdarovanju otrok; ti so dobili leseno ptičjo hišico.

 

Foto: Studio Moderna 

Kako ste prišli na idejo, da naredite zložljivo kolo Bigfish in zakaj je ravno to kolo tako zelo funkcionalno?


Studio Moderna stremi k izdelkom, ki so plod inovacij, in zložljivo kolo Bigfish, ideja slovenskega inovatorja Nika Miheliča, se celovito umešča v našo strategijo trajnostnega razvoja. Zložljiva kolesa Bigfish podpirajo zelen življenjski stil. Vozijo se enako udobno kot velika t.i. mestna kolesa, hkrati pa zloženo kolo zavzame malo prostora in ga imamo zato lahko povsod s seboj (v pisarni pod mizo, v avtomobilu, na vlaku). Zložljiva kolesa, kot je npr. Bigfish, bi postala vezni člen v verigi transporta, ki bo trajnostno mobilnost pripeljal od koncepta do realnosti. Torej zmanjšati uporabo avtomobilov, s tem povezano porabo goriva in izpušnih emisij. Kar pa je resnična posebnost Bigfish kolesa, je enostavnost zlaganja, ki je pri mnogih ostalih zložljivih kolesih lahko prava frustracija, saj brez poznavanja pravilnega zaporedja korakov zlaganja kolesa ne moreš zložiti. S prihajajočim novim modelom pa bo sistem že tako enostavnega zlaganja še veliko enostavnejši.


Glede na to, da Ekologom brez meja Bigfish služi kot polnilec za telefonske baterije, kdaj mislite, da bomo z njim lahko napajali baterije vsi?


Ta primer dokazuje, da je tehnično to že sedaj mogoče. Trenutna ozaveščenost preusmerjanja tovrstne energije v polnjenje baterij še ni na stopnji, ko bi se množično uporabljala. S prikazom, kjer Bigfish služi kot polnilec, se želi spodbuditi posameznike in širšo javnost k tovrstnemu razmišljanju in uporabi.

Kakšno je vaše mnenje o okoljski ozaveščenosti v svetu in ali se vam zdi, da bi lahko ozaveščenost še povečali?


Glede na populacijsko dinamiko je jasno, da bomo človeštvo preživelo samo, če se bomo znali samoomejevati. Vse dokler ni neposredne prisile; pa tudi ta pogosto ne pomaga zaradi profitnih interesov. Samoomejevanje je možno samo ob visoki zavesti. Zato so vse aktivnosti, ki poleg praktičnih učinkov tudi osveščajo, ključne za vse nas.

Kako boste sodelovali pri projektu Očistimo Slovenijo, 24. marca 2012?


Studio Moderna bo s svojimi prostovoljci čistila na treh divjih odlagališčih in sicer v Kopru, Ljubljani in Zagorju. V kolikor na tem območju, zahvaljujoč lanskoletni akciji, ne bo novih divjih odlagališč, se bodo prostovoljci Studia Moderna lotili čiščenja sprehajalnih poti in igrišč v okolici prej imenovanih mest. V okviru podpore akciji smo posneli promocijske spote za očiščevalno akcijo in Ekologom podarili zložljiva kolesa Bigfish, da se bodo učinkoviteje premikali po svojih lokacijah. Nekaj ekološko najbolj ozaveščenih gospodinjstev po Sloveniji pa bo bogatejših za zložljivo kolo Bigfish ali za ponev Delimano z visokokakovostno neoprijemljivo keramično prevleko.

 

Maja Mežan