Domov | O projektu | Novice | Zraven tudi Portugalska in Tunizija

Zraven tudi Portugalska in Tunizija

 

Akcijo so 24. marca že drugič organizirali tudi Portugalci, prebivalci so se vanjo vključevali posamezno ali preko organizacij. V okrožju Silves, kjer je smeti pobiralo 37 ljudi, so se med drugim lotili medkrajevnih cest in obrežij rek, uspeh ob zaključku dneva na območju celotne države pa je prinesel več kot 15.000 ton odstranjenih odpadkov, povezal 220 prostovoljcev – organizatorjev ter skupno preko 100.000 sodelujočih ljudi.

 

Foto: Let's do it Portugal

 

Med drugim je bilo aktivno tudi eno od lokalnih razvojnih združenj, Norte Crescente, ki se je v sklopu pobude lotilo mest Fenais da Luz, Santo António, Pilar da Bretanha in drugih območij. Portugalska iniciativa deluje tudi ob podpori AMISIM (Association of Municipalities of the Island of San Miguel), ki je prevzela vlogo ozaveščevalke in predvsem k mladim ljudem pristopila z idejo o konkretnih spremembah v odnosu do narave. Ena od pridobitev je tudi dežurna telefonska linija, preko katere lahko stanovalci občin stopijo v stik in se uskladijo z lokalnim servisom, delujočim od vrat do vrat. Točneje: dogovorijo se z odnašalci smeti, ki na neurejenih predelih pomagajo pri odvozu odpadkov. Pobudniki s Portugalske zaključuejo, da so z že drugo tovrstno akcijo podvojili tudi premike in napredek v kolektivni zavesti.

Foto: Let's do it Tunisia

Dan kasneje, 25. marca, so se novega podviga lotili v Tuniziji, kjer so v samo 6 tednih osredotočenega dela aktivirali 22 mest. Pretekli nemiri prebivalcev države niso demotivirali, pravzaprav se je zgodilo ravno nasprotno. »Ljudje so najprej stopili skupaj, da bi se osvobodili diktature, zdaj pa smo se zbrali še, da bi očistili okolje", je povedal eden od pobudnikov gibanja Let’s do it Tunisia, Wassim Shaaban, ki priznava, da je bila faza priprav težavna, a poučna, kar zadeva hitre ukrepe in daljnosežnost vizije. "Eden od načinov, s katerimi smo akcijo skušali čim bolje približati vsem njenim potencialnim udeležencem, je bil tudi flash mob. Izvedli smo ga 17. marca in v njem je sodelovalo preko 5000 ljudi, mladih in starih.” Tunizijska ekipa sodeluje z lokalnimi oblastmi, s čimer si prizadeva k uvajanju varnih rešitev. "Lokalni veljaki nam bodo skupaj z vlado pomagali tudi pri transportu in nadzoru odlagališč”, zaključuje Wassim Shaaban.

 

Kaja Kokot Žanič