Domov | O projektu | Novice | Zelo pomembno je, da od ozaveščenosti prehajamo tudi k dejanjem

 "Zelo pomembno je, da od ozaveščenosti prehajamo tudi k dejanjem"

Pristop je eden izmed vodilnih svetovalnih in komunikacijskih podjetij in kot zlati pokrovitelj sodeluje pri projektu Očistimo Slovenijo 2012. Ekologi brez meja smo se pogovarjali s Primožem Pusarjem, direktorjem, ki uspešno vodi Pristop že od leta 2007.


Kako to, da ste se pri podjetju Pristop odločili za podporo projekta Očistimo Slovenijo in sodelovanje z Ekologi brez meja?

V letu 2009, ko je imelo društvo Ekologi brez meja idejo, da bi očistilo Slovenijo v enem dnevu, je Pristop k sodelovanju pri projektu povabila ena izmed predstavnic društva za odnose z javnostmi, s katero smo sicer že pred tem uspešno sodelovali. Predstavniki društva so nam predstavili idejo, v kateri smo prepoznali veliko mero drznosti, ambicioznosti, pozitivne energije in družbene odgovornosti, tako da odločitev za sodelovanje ni bila težka. Na Pristopu se namreč zavedamo, da naša odgovornost presega stroko, v kateri delujemo, in da se le-ta odraža tudi v odnosu do našega širšega okolja. No, tako smo v letu 2009 postali komunikacijski partner projekta Očistimo Slovenijo. Komunikacijski projekti sicer dolgoročno prinašajo pozitivne učinke le s skrbno načrtovanim in strateškim delom, zato nas zelo veseli, da je tudi društvo v Pristopu prepoznalo dolgoročnega in strateškega partnerja in nas povabilo k sodelovanju tudi v letošnji kampanji. Rade volje smo se odzvali.

Kaj vi in vaše podjetje naredite za okolje?

»Pristopovci« smo ponosni na svoja službena kolesa. Praktično prva stvar, ki smo jo storili, ko smo se preselili na sedanjo lokacijo v centru mesta, je bil nakup koles, ki jih Pristopovke in Pristopovci vsakodnevno uporabljamo za poti k svojim naročnikom, ki imajo sedež v središču mesta. Vsak zaposeni lahko kolo rezervira v posebnem rezervacijskem sistemu, in sicer po enakem principu kot službeno vozilo, pri čemer mora natančno označiti čas, v katerem bo kolo vrnil, da bo lahko njegovo uporabo načrtoval tudi sodelavec za njim. Kolesa so namenjena izključno potem na poslovne sestanke in lahko potrdim, da gre prav gotovo za zelo dobro amortizirana prevozna sredstva. V uporabi so namreč prav vse letne čase in tudi v najhladnejši zimi lahko v središču mesta srečate Pristopovca na kolesu; prepoznate pa ga po tem, da je vsako kolo označeno s Pristopovo tablico in zaporedno številko kolesa. Upam trditi, da smo na ta način vsaj malenkost zmanjšali število mestnih voženj s taksijem.
Sicer pa je Pristopovo poslovanje večinoma elektronsko, imamo odličen elektronski sistem arhiviranja poslovne dokumentacije, tako da fasciklov, v katerih bi kopičili različne dokumente, praktično ne poznamo več. Na področju ločevanja odpadkov zaenkrat ločujemo papir, plastiko in steklo, uporabljamo coolerje, ki so priključeni na javno vodovodno omrežje ... Nekaj korakov k boljšemu okolju smo torej naredili, čeprav se zavedam, da je priložnosti za izboljšave še veliko.

Foto: Pristop

Kaj pa vaša letošnja novoletna darila za partnerje, so bila ekološko obarvana?

Pri novoletnih darilih smo bili do okolja odgovorni v toliko, da smo skušali čimbolj racionalno opredeliti predvsem njihovo praktičnost, pa tudi število. Prek daril smo namreč komunicirali prenovljeno celostno podobo Pristopa, ki smo jo temeljito prenovili prvič po dvajsetih letih, sicer pa sama darila niso bila ekološka.

Ali poleg projekta Očistimo Slovenijo Pristop podpira oz. sodeluje še pri katerem drugem projektu, ki se primarno zavzema za okolje in dobrobit človeka?

Ponosni smo na dolgoletno donatorsko sodelovanje z nevladno organizacijo Europa Donna. Skupaj z zanesenjakinjami Europe Donne smo v zadnjih desetih letih izvedli številne odmevne akcije, s katerimi smo osveščali javnost in opozarjali na delovanje te organizacije na področju boja proti raku dojk. Že več kot desetletje donatorsko sodelujemo tudi z Moderno galerijo iz Ljubljane, in sicer pri zbirki Arteast 2000+, ki sistematično združuje dela pretežno vzhodnoevropskih umetnikov, njen namen pa je ustvarjanje dialoga Vzhodnega prostora z drugimi prostori. Poleg tega že petnajst let donatorsko pomagamo pri vseh večjih aktivnostih Rotary kluba Ljubljana, pred leti smo za Rdeči križ Slovenije donatorsko zasnovali in izvedli kampanjo zbiranja spalnih vreč za prebivalce Pakistana, ki jih je prizadel močan potres, sodelujemo z Amnesty International, pri izvedbi posameznih humanitarnih, družbeno odgovornih ali izobraževalnih projektov pa smo v zadnjih dvajsetih letih pomagali tudi mnogim drugim organizacijam, fundacijam in posameznikom.

Kakšno je vaše mnenje o okoljski ozaveščenosti v svetu in ali se vam zdi, da bi lahko ozaveščenost še povečali?

Okoljska ozaveščenost je področje, kjer delo ni nikoli zaključeno. Nihče tudi ne more na ozaveščenost vplivati po vsem svetu, temveč je pomembno, da so v posameznih okoljih organizacije, ki na to tematiko nenehno opozarjajo. Ob tem pa je zelo pomembno, da od ozaveščenosti prehajamo tudi k dejanjem. Tako na primer akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu izredno pomembno prispeva k dvigu ozaveščenosti pomena varovanja našega okolja, vendar pa lahko sami vidimo, da le to žal še ni dovolj, da bi ljudje prenehali odlagati odpadke v gozd ali na različna divja odlagališča.

Foto: Pristop

Kako boste sodelovali pri projektu Očistimo Slovenijo, 24. marca 2012?


Pristopovci bomo verjetno že v petek, dan pred čistilno akcijo, čistili okolico podjetja, v soboto pa se bodo Pristopovci akcije udeležili skupaj s svojimi prijatelji in družinami po vsej Sloveniji.
 

Piše: Maja Mežan