Domov | O projektu | Novice | Cilj projekta Očistimo Slovenijo predvsem ozaveščanje

Cilj projekta Očistimo Slovenijo 2012 predvsem ozaveščevanje

Spomladi letos, natančneje 24. marca, bomo znova združeno čistili - tokrat ne samo Slovenije, ampak kar cel svet! Prostovoljci v sodelovanju s številnimi partnerji letos ponovno organiziramo vseslovenski okoljski projekt Očistimo Slovenijo 2012. Njegovi cilji so povezati 250.000 prostovoljcev in tisoč organizacij, posodobiti register divjih odlagališč, nabrati 120-litrsko vrečo odpadkov za vsakega prebivalca in seveda ozaveščanje.

Kot je na novinarski konferenci ob predstavitvi vseslovenskega okoljskega projekta, 10. januarja 2012, poudarila ena od treh vodij projekta, Petra Matos, je ozaveščanje najpomembnejše. V ta namen smo pripravili prek 30 različnih aktivnosti. Med njimi so Ekokaravana, Ekoizzivi, nagradne igre, fotografski natečaj in natečaj za industrijske oblikovalce.

Po besedah vodje skupine za popis Očistimo Slovenijo 2012, Janeza Matosa, je projekt tudi idealna priložnost, da vsak od nas prijavi divja odlagališča, ki jih pozna. Prijava odlagališč je anonimna in poteka na spletni strani www.ocistimo.si, kjer si lahko naložimo tudi aplikacijo za prijavo divjih odlagališč preko mobilnega telefona. Prijava je povsem anonimna.

Letošnja akcija bo potekala podobno kot tista leta 2010 in bo zasnovana dvotirno. En del akcije je sicer osredotočen na čiščenje divjih odlagališč, drugi del pa na čiščenje ulic, cest, okolic šol in vrtcev, sprehajalnih ter pohodniških poti.

Projekt Očistimo Slovenijo 2012 se tokrat povezuje v pobudo Očistimo svet 2012, ki je največji okoljski prostovoljski projekt v zgodovini človeštva. Cilj globalnega projekta je od 24. marca do 25. septembra za skupni cilj povezati 300 milijonov prostovoljcev v vsaj 100 državah sveta, ki bomo očistili na milijone ton smeti in pomagali ustvariti svetovni register divjih odlagališč.

Projekt Očistimo Slovenijo 2012 ima tudi svojo uradno himno, pesem Okna na stežaj, za katero je besedilo prispeval eden od ambasadorjev projekta, Vlado Kreslin, glasbo pa Miro Tomassini. Himno so nekateri slišali že lani oktobra, ko smo skupaj s 120 prostovoljci sredi Ljubljane prvič v zgodovini Slovenije izvedli EKO MP3 eksperiment.  Za kaj gre? Prostovoljce smo z video napovedjo povabili, da se nam 27.oktobra ob 14. uri pridružijo pri petem stebru tivolske promenade. In stisnejo play na svojih mp3 predvajalnikih ali telefonih. Obljubili smo jim čudovit vodeni izlet po Ljubljani. Dan prej so na svoj e-naslov prejeli mp3 posnetek, ki pa ga niso smeli prej poslušati. Na izletu so sledili navodilom glasu Jureta Longyke, ki jih je vodil od Tivolija do Trnovskega pristana. Na koncu jih je pričakal Vlado Kreslin, s katerim so prvič zapeli tudi himno projekta. 

Projekt ima sicer 18 ambasadorjev, prepoznavnih osebnosti v slovenskem prostoru, častni pokrovitelj pa je predsednik republike, dr. Danilo Türk.

 

Maja Cerkovnik