Domov | O projektu | Novice | Odlagališče sodov z nevarnimi snovmi ob potoku

Odlagališče sodov z nevarnimi snovmi ob potoku

 

Novembra smo Ekologi brez meja dobili obvestilo, da so ob potoku v dolini Betežica odvrženi sodi z nevarnimi snovmi. Sode smo takoj prijavili državni inšpekciji, ki je odgovorna za odlagališča nevarnih odpadkov. Prosili smo jih, naj nas obveščajo o nadaljnjih ukrepih. Ker po enem mesecu ni bilo nobenega obvestila, pa tudi sodi so bili še vedno tam, smo državni inšpektorat znova zaprosili za informacije.
Inšpektorat nam je povedal, da so primer odstopili Območni enoti Ljubljana, ki je opravila pregled in da se že izvajajo nadaljnji postopki.

Ker tudi januarja in februarja sodi še niso bili odstranjeni, smo na to temo pripravili prispevek na televiziji PopTv. Poudarili smo, da bi bilo potrebno v primerih, ko obstaja tako velika nevarnost za okolje, ukrepati takoj, nevarne snovi odstraniti in šele nato iskati storilca. Zaskrbljujoče je, da se postopki vlečejo mesece in mesece tudi če gre za strupe tik zraven pitne vode.

November 2011

Danes, 8. marca, so sodi še vedno na istem mestu.

Marec 2012

Ekologi brez meja si bomo zato prizadevali, da se na državni ravni dorečejo urgentni postopki čiščenja nevarnih odpadkov. S tem želimo preprečiti, da bi se strupi razlili v tla in za vedno uničili naše vire pitne vode. V Sloveniji še vedno lahko pijemo čisto vodo iz pipe. To je privilegij, za katerega se moramo boriti!

 

Janez Matos