Domov | O projektu | Novice | Novica

Ekokomiki zabavali speči Štuk

Ljubljana, 29 februar - Za vikend se večina študentov odpravi domov, ta petek pa Štuk ni miroval. Ekokaravana je 24. februarja gostovala v Evropski prestolnici kulture  - v Mariboru.  V Štuku so se tako celo popoldne odvijale ustvarjalne delavnice, kjer so se obiskovalci prelevili v izdelovalce zanimivih torbic. Te so izdelali iz starih oblačil, odpadne plastenke pa so spremenile v lepe rožice.

Mariborskim študentom po »čagah«, kot bi rekli Štajerci dobro poznani Štuk, pa je gostil tokrat 2. Ekokomike. 

Publiko sta na komično temperaturo ogrela ekokomika  Katarina Klemenčič in Iztok Majhenić  s točko pesnika absurda, ki je tudi del Faktov Katarine in Iztoka, ki si jih lahko ogledate na facebook strani Ekokomiki. 

Z lutkami nas je očaral mariborski ulični lutkar Josip Bračić, ki ga zelo dobro poznajo otroci. Z lutkarstvom se  ukvarja že  24 let. Izdelava lutk mu prinaša veselje in vedno nove izzive, saj kot pravi, se trudi vsako naslednjo lutko še bolj izpopolniti. Za povprečno lutko potrebuje tri mesece. Vse se začne z dobro idejo. Ko jo dobi, naredi načrt izdelave in nato vse steče kot po maslu. Pri izdelavi mu pomaga tudi njegova življenjska sopotnica Helena, ki lutkam ustvari obraz in jim zašije oblačila. Je  eden redkih, ki s svojim hobijem razveseljuje tudi svoje someščane. Starši  otroke zmeraj radi pripeljejo na ogled lutk in skupaj ustvarijo lutkovno zgodbo in se tako zabavajo.  Josipa najbolj osreči veselje otrok in pravi, da se bo z lutkarstvom  še naprej ukvarjal ter razveseljeval  majhne in velike otroke.

Josip je z lutkami prebudil v nas spečo otroško igrivost.  Stand up komik Matjaž Javšnik se je tako spomnil prigod in dogodivščin, ki jih je doživel kot otrok. Zaupal nam je zgodbo o potovanju na morje in nazaj na Štajersko.  Ker ima Matjaž doma, kot pravi sam, dve mali princeski, smo ga vprašali v kateri zabojnik odvržemo otroške plenice. Seveda je odgovoril pravilno, za bio odpadke pa pravi, da jih vrže kar skozi okno, direkt na kompostnik.

Tudi tokrat pa ni manjkalo glasbe.  Z rapom nas je navdušil in dvignil na noge 6packČukur s skladbo, ki nosi naslov Js ločujem.  Boštjan je ekološko oblikoval tudi svojo novo zgoščenko,  katere ovitek je narejen iz recikliranega papirja.

Že naslednjo dozo smeha lahko dobite v Novem mestu.  Mesto zločina Lokalpatriot ob 21. uri pridite tja tudi vi in spoznajte Ekokomike.  Do takrat pa jih spremljajte na FB strani: Ekokomiki.

napisala: Vanesa Kovač