Domov | O projektu | Novice | Novica

Modna revija 3Re 2012 - kjer se srečata embalaža in moda

Ljubljana, 8. marec 2012 – Na modni reviji 3Re 2012 so bile v sredo na Čopovi ulici predstavljene kreacije in modni dodatki iz oblačil, ki so jih Ekologi brez meja v okviru projekta Tovarna dela - Tekstil zbrali na izmenjavah po Sloveniji ter iz embalažne plastike. Oboje je s pomočjo mladih oblikovalcev zaživelo v novi, sveži zgodbi!

Tekstilna industrija je eden večjih onesnaževalcev sveže vode na svetu. Za eno tipično 200- gramsko majico iz bombaža porabimo več kot 2.700 litrov vode, 8 kilovatnih ur elektrike, poleg tega pa je vzgoja bombaža vezana tudi na ogromno porabo pesticidov. Če bi vsak od nas samo 1 kilogram oblačil, namenjen na odlagališče, ponovno uporabil, predelal ali podaril, bi prihranili 6.000 litrov vode in oblačilom podaljšali življenjsko dobo. Da bi k temu spodbudili čim več ljudi, se Ekologi brez meja trudijo v okviru projekta na več načinov.

foto: Tanja Ristič

»Letos gre pri projektu Očistimo Slovenijo 2012 za veliko več kot samo čiščenje, ki bo 24. marca 2012. Pripravljenih je veliko aktivnosti, ki spodbujajo javnost k preprečevanju nastajanja odpadkov in utrjujejo zavedanje, da je najboljši odpadek tisti, ki ne nastane. Če pa že nastane, nanj ne smemo gledati samo kot na smet, ampak je lahko dragocena surovina za nadaljnjo uporabo. Odpadni tekstil in embalaža sta zelo pogosta odpadka, ki ju s kančkom domišljije lahko vedno znova uporabimo – tudi v modni industriji,« je povedala Barbara Živčić, ena od vodij modne revije 3 Re 2012, modna oblikovalka in članica Društva Ekologi brez meja.

Darja Rant, tudi vodja modne revije 3Re 2012 in modna oblikovalka, je poudarila: »Delo s preko 60  mladimi oblikovalci in mentorji, partnerji projekta, modnimi fotografi, frizerji, vizažisti in manekenkami je bil izjemen izziv, saj smo morali ves čas delovati na daljavo in hkrati ustvariti enotno zgodbo – preplet embalaže in tekstila. Menim, da nam je dobro uspelo. Zahvala gre prav vsem partnerjem in prostovoljcem, ki so pokazali veliko mero predanosti in profesionalnosti.«

Modna revija 3Re 2012 je privabila veliko ljudi, ki so z navdušenjem spremljali kreacije. Dogodek je povezovala ambasadorka projekta Mojca Mavec, za 20 minut vrhunske glasbene popestritve pa so poskrbeli ambasadorji projekta Rok Trkaj,  Janez Dovč in Boštjan Gombač.

foto: Tanja Ristič

Kreacije so nastale pod rokami mladih samostojnih modnih oblikovalcev (Maja Nedic, Ana Jazbec, Mateja Čibej, Maša Knez, Vesna Uršič, Nives Gruden SŠOF, Tanja Pađan, Linda Ogrizek, Sergeja Bevc, Urška Pirc, Tjaša Mavrič (Anselma), Karmen Rovšnik, Smetumet / Urška, Darja Rant, Barbara Živčić), študentov ljubljanske Visoke šole za dizajn pod mentorstvom doc. dr. Mateje Benedetti (Teja Jeglič, Admir Kapić, Maša Jurgelj, Zala Opara, Kaja Polajnar, Nina Čehovin, Tanja Gerčer, Lidija Weber, Maxi Tavčar, Mirela Murič, Evgenija Zafirovska, Valerija Rimele, Tea Poličnik, Sara Henigman, Petra Kolarič, Manica Matičič Zver, Hana Pavlinc Hees), Srednje šole za oblikovanje Maribor pod mentorstvom Bojane Amon, Majde Kuzmič in Cvetke Hojnik (Karin Glavač, Maša Hladnik, Vanesa Kolbl, Mitja Kren, Tina Peretin, Matjaž Rozman, Miha Škorjanc, Zhuyun Xi, Andreja Žunko, Monika Kokol, Anja Gašparič, Tina Bunderla, Sara Kolmanič, Julija Divjak, Tatjana Fras, Sara Šrimf, Katja Köveš, Mateja Planjšek, Sandra Pelcl, Klavdija Mom) ter študentk Fakultete za strojništvo, Oddelek za tekstilne materiale in oblikovanje Univerze v Mariboru pod mentorstvom doc. dr. Gabrijele Fužir Bauer (Tanja Lazarov, Maja Švagelj, Sabina Padežnik, Sandra Škroba).

Za modni studio in modno fotografijo so v pritličju Mestnega gledališča Ljubljanskega poskrbeli študentje fotografije z VSŠ ŠC Sežana pod mentorstvom Matevža Paternostra in Gašperja Domjana. Za frizure so poskrbeli dijaki Srednje šole za frizerstvo pod mentorstvom Roka Naranđe (Sara Bricelj, Aja Tkalič, Nina Kostevc, Tatjana Hočevar), frizerski salon Mateja (Dragi Bregar Baloh in Mateja Primčič) in Erika Herceg. Fotografije izbora kreacij pa bodo objavljene v marčevskih izdajah priloge Dela ONA. Za reportažno fotografijo je skrbela fotografinja društva Ekologi brez meja Tanja Ristič.

foto: Tanja Ristič

Kreacije so nosile manekenke agencije Vulcano Models (Ariana Hodžič, Monika Gioahin, Larisa Vidmar, Evelina Donko, Nina Domič, Tina Bunderla, Anja Lopert, Sabina Golob, Žana Žalar, Nina Topolovec, Ariana Cetin V., Antonija Duhanaj, Patricija Rebernik, Suzana Gaube, Tina Sajovic, Sarah K. Pucko, Maša Slokar, Taja Čučnik).

Sodelujoči vizažisti  so bili iz MUD Make-up Designory (Ariana Doz, Barbara Fartek, Ana Jerič in Eva Uršič) ter iz Parfumske in kozmetične hiše GUERLAIN (Mateja Kunstelj Slak, Živa Šivavec).

Zamudniki včerajšnje modne revije si bo kreacije lahko ogledali v pritličju Name in Maximarketa do konca marca, nato bodo predstavljene na skupni razstavi v Kavarni Mestnega Muzeja. Slovenski etnografski muzej bo 18. maja ponovno gostil kreacije, nastale v sklopu modne revije 3Re 2012. Modna revija 3Re 2012 bo ponovljena v mariborskem Europarku 31. marca in 5. septembra 2012 ponovno v Ljubljani v Tivoliju ob otvoritvi fotografske razstave ter na sejmu Narava – zdravje na Gospodarskem razstavišču med 11. in 14. oktobrom 2012.

Partnerji modne revije 3Re 2012 so: Ljubljanske mlekarne, VSŠ ŠC Sežana, Tovarna dela – tekstil, Mestno gledališče ljubljansko, priloga Dela ONA, Macaffè.