Domov | O projektu | Novice | Novica

Projekt Očistimo Slovenijo 2012 tudi uradno uspešno zaključen

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se je  v četrtek, 5. aprila,   s slovesno prireditvijo zaključil največji vseslovenski prostovoljski projekt Očistimo Slovenijo 2012. Po podatkih organizatorjev je letos spet povezal 270.000 ljudi, ki so čistili okoli 3.500 divjih odlagališč, pri tem pa so iz narave odstranili za okoli 5.000 ton odpadkov.

Na dan akcije se je čiščenja udeležilo okoli 130.000 otrok in mladine iz 600 osnovnih in srednjih šol ter vrtcev. Za en cilj se je v enem dnevu povezalo preko 4000 društev, organizacij in podjetij. Od teh  se je za dejavno soustvarjanje projekta odločilo tudi prek 200 organizacij, zvez in podjetij. Ožja organizacijska ekipa projekta je štela 130 posameznikov in preko 300 občinskih in regijskih koordinatorjev. Ključne za uspeh projekta so bila tudi vsa slovenska komunalna podjetja ter 207 občin.

Vodje projekta Očistimo Slovenijo 2012 Petra Matos, Jaka Kranjc in Urša  Zgojznik so na oder povabili tudi najbolj prizadevne občinske in regijske koordinatorje, ki so za trud, požrtvovalnost in uspehe v svojem okolju prejeli posebna priznanja. Te so si zaslužili koordinator v občini Trbovlje Jaka Potrpin, koordinatorka v Mestni občini Ljubljana Maja Čučnik, koordinatorka v občini Kočevje Tina Kotnik, koordinatorka v občini Kranj Petra Odar in regijski koordinator Očistimo Slovenijo 2012 za Gorenjsko Tomaž Dežman. Posebno priznanje so podelili tudi vodji komunikacijske skupine Polonci Štritof.

Med častne člane društva Ekologi brez meja je bil kot prvi sprejet Grega Milčinski iz podjetja Sinergise, ki upravlja z Geopedio. Njegova osebna angažiranost in konstantna  pripravljenost za pomoč sta v dobrih treh letih omogočili razvoj in nadgradnjo glavnega orodja projekta – prvega državnega digitalnega registra divjih odlagališč.

V nekaterih občinah je bil delež prebivalcev, ki so čistili, nad 30 %, kar pomeni, da je čistil vsak tretji občan. Za posebno prizadevnost v teh občinah so organizatorji podelili priznanja občini Naklo, kjer je čistilo kar 36 % vseh občanov. Priznanje sta si prislužili tudi občini Velika Polana (35 %) in Mirna Peč (33 %).

Ambasadorka projekta Mojca Mavec je v družbi Nine Avsec, vodje natečaja Smetovno povabilo, podelila nagrade zmagovalcem natečaja Smetovno povabilo za kategorije vrtci (Vrtec Podčetrtek, 5. skupina), osnovne šole (9. a razred OŠ Puconci) in ostali (Študentska organizacija Univerze na Primorskem) .

Ta teden se je iztekel tudi natečaj industrijskega oblikovanja Za odpadke, za katerega je komisija izbrala eno drugo (Katja Keserič Markovič za projekt Eko) in dve tretji nagradi (Benjamin Skapin, Nena Miloš in Filip Đurić za projekt Modularni sistem ločevalnih košev ter Jurij Lozič (Rompom) za projekt Ločevalni koš za smeti), podelila pa sta jih koordinatorka dogodkov OS 2012 Urša Dolinšek in Barbara Prinčič, predstavnica Društva oblikovalcev Slovenije.

Izbor zmagovalnih fotografij s fotonatečaja, ki so ga organizatorji pripravili skupaj z revijama National Geographic in National Geographic Slovenija, še ni končan, zato bodo zmagovalci o tem obveščeni naknadno, fotografije pa objavljene v majskih izdajah obeh revij.

Na prireditvi, ki sta jo povezovala ambasadorja projekta Jure Karas in Katarina Čas, je za glasbene sladokusce poskrbel ambasador projekta Rok Trkaj, za merico humorja pa Tin Vodopivec, tudi ambasador projekta. Zbrane je preko video posnetka nagovoril častni pokrovitelj projekta, predsednik republike dr. Danilo Türk: http://youtu.be/-Y3SpVuRbBQ

Ekipa Pici Bici, ki deluje pod sloganom Kolo ni raketa, popravi ga sam,  je generalnemu pokrovitelju projekta Očistimo Slovenijo 2012 Zavarovalnici Tilia podarila reciklirano kolo. Kako je nastajalo, si lahko ogledate tule: http://youtu.be/-GW2g8Vpog 

Projekt je po besedah Urše Zgojznik, ene od vodij projekta Očistimo Slovenijo 2012, v relativno kratkem obdobju zahteval ogromno usklajevanj, trdega dela, jeklenih živcev in obilice dobre volje.  Pri tem pa je poudarila, da je »to še vedno eden redkih projektov v Sloveniji in zdaj tudi na svetu, za katerega lahko rečemo, da je vsevključujoč. Pomaga lahko prav vsak od nas, veliko pomenijo drobna dejanja in pozitivna naravnanost v najtežjih trenutkih.«

Petra Matos, ena od vodij projekta Očistimo Slovenijo 2012, je na koncu dodala: »Ne pozabimo, da je ta projekt šele začetek naše poti. Zdaj je žogica na odločevalcih. Državljani smo izrazili jasno zahtevo, da se mora problematika divjih odlagališč trajno in sistemsko rešiti. Čistilne akcije dolgoročno niso rešitev našega problema. Ekologi brez meja bomo za ta cilj še naprej trdno in vztrajno delali, verjamemo pa, da nas bo vsak dan več in bo naš glas vsak dan močnejši.«