Domov | O projektu | Novice | Novica

Slovenci in Portugalci otvorili svetovno akcijo Očistmo svet 2012

Ljubljana, 27. marec – V sobto se je z velikima prostovoljskima čistilnima akcijama na Portugalskem in v Sloveniji začel projekt World Cleanup 2012. Po do sedaj zbranih podatkih se je čiščenja v Sloveniji udeležilo okoli 270.000 prostovoljcev, podatke pa še čakamo iz 5 občin, ki bodo akcijo izvedle kasneje. Prav tako se ta teden zbirajo natančnejša poročila o številu čiščenih divjih odlagališč in količini zbranih odpadkov. Končna ocena bo podana po prejemu podatkov s strani občinskih koordinatorjev in podjetij, pristojnih za odvoz odpadkov. Pri čiščenju je aktivno sodelovalo 207 občin. Povprečna udeležba je dosegla 15 %, najvišja udeležba je zabeležena v občinah Radenci (48 %) in Naklo (47 %). 

Odpadke so z divjih odlagališč na zbirne točke in od tam na centre za predelavo odpadkov ter na deponije odvažali prevozniki z več kot 50 komunalnih podjetij, Direkcije RS za ceste, podjetji Surovina in Dinos ter Slovenska vojska. Da niso vsi odpadki končali na deponijah, so poskrbela podjetja Slopak (embalaža, izrabljene pnevmatike), ZEOS (odpadna električna in elektronska oprema) in Dinos (kovine).
 
(Foto: Erazem Dolžan, Jelovica)
 
Glavni motivator gibanja Let's Do It! Rainer Nõlvak je na zaključni novinarski konferenci povedal: »Ponosen sem, da je projekt World Cleanup 2012 začel svoj pohod prav v Sloveniji. Do septembra bomo z akcijo nadaljevali v vsaj 85 državah. Upam, da se bo vzdušje tukaj v Sloveniji preneslo tudi v vse ostale ekipe. Slovenci imate veliko prijateljev po svetu in želim si, da bi zgodbo o teh uspehih prenesli v svet.«
 
 (foto: Aljaž Tominc, Naklo)
 
»Poleg tega da je v naravi manj komunalnih odpadkov kot leta 2010 je spodbudno tudi dejstvo, da se je tokrat akciej udeležilo vsaj 107.000 otrok in mladine, saj bodo prav oni tisti, ki bodo vodili to družbo čez nekaj let. To nam daje upanje, da se stvari premikajo – na bolje. Mi bomo vsekakor vztrajali na tej poti,« je poudarila vodja projekta Očistimo Slovenijo 2012 Urša Zgojznik.
 
 (foto: VŠC ŠC Sežana/Slavica Isovska, Koper)
 
»Naš cilj je predvsem širjenje zavesti o okoljski problematiki in promocija prostovoljnega dela pri projektu,« je povedala vodja komuniciranja pri projektu Očistimo Slovenijo 2012 in Društvu Ekologov brez meja, Polonca Štritof. Poleg tega je ponovno poudarila, naj bo ta akcija državljanska zahteva odločevalcem, da se problematika divjih odlagališč trajno in sistemsko reši.
 
(foto: Davorin Baloh, Brezje na Gorenjskem) 
 
V naslednjih šestih mesecih se bo v okviru projekta World Cleanup 2012 po državah sveta zvrstila cela serija velikih čistilnih akcij. Organizatorji sobotne portugalske akcije si želijo, da bo tokrat čistilo več ljudi kot prvikrat, ko se jih je zvrstilo 100.000. Carlos Evaristo, eden izmed šestih pobudnikov akcije, je po zaključku dejal: »Tokrat je bilo težje dobiti podporo s strani mestnih občin. Jasno je, da imajo veliko premalo sredstev, s katerimi bi nam priskočili na pomoč, vendar so komunalni odpadki na divjih odlagališčih navsezadnje njihova odgovornost in prostovoljci smo tu, da jim pomagamo – to bi morali znati izkoristiti.« Evaristo je skupaj z več kot 100 lokalnimi organizatorji in koordinatorji delal več kot šest mesecev, da so lahko izpeljali projekt in iz narave pobrali skoraj 15.000 ton odpadkov v enem dnevu.
 
 
(foto: Tanja Ristič, Ljubljana, Rakova Jelša)
 
Očistimo svet 2012 (World Cleanup 2012) je doslej največja prostovoljska okoljska akcija v zgodovini človeštva.
 
Datumi čiščenja v drugih državah sveta:
 
(avtorji: Katja Uran, Marianne Rintala, Tanja Ristič)
 

Navedba avtorjev fotografij je nujna!
 
Flashmob v Mariboru: http://youtu.be/uHxzm6lWKeI
(avtorji: Luka Jesenšek, Klemen Krulec, Mojca Marš, Ana Matjašič, Klemen Peras, Simon Potočnik, Natalija Pravdič, Ajda Račečič, Mitja Simončič, Aljaž Tepina, Nejc Žolgar)