Domov | O projektu | Novice | Novica

So stari Rimljani jedli reciklirano hrano? Z nami bi jo!

Ste vedeli, da je ¼ hrane, ki konča v smeteh, nedotaknjene? Več kot polovica zavržene hrane predstavljata sadje in zelenjava ter pekovski izdelki. Na leto v Sloveniji zavržemo 12.800 t kruha, 5.400 t mesa in rib, 2.200 t jogurta in mlečnih napitkov, 1.000 t čokolad in sladkarij, 10 milijonov jajc. Tako z zavrženim kruhom leti v koš tudi 19 mio €, z zavrženim mesom in ribami 32 mio €, z jogurti 9 mio €, s čokolado 10 mio €, z jajci pa 2.3 mio € na leto.
 
Hrana je najbolj nesmiseln odpadek, sploh ob dejstvu, da v tem trenutku strada 1 milijarda ljudi na svetu. Društvo Ekologi brez meja se bori proti tovrstnim nesmislom, zato smo možne alternative želeli predstaviti tudi ambasadorjem projekta Očistimo Slovenijo 2012, ki smo jih povabili v lično okolje Gostilnice Rimska XXI na reciklirano kosilo. Jedi smo pripravljali za Odprto kuhinjo, ki ob nedeljah izide kot priloga Nedela
 
 
Kuharja Martin Lukač – Toxsick in Vanesa Kovač sta ambasadorjem pripravljala in postregla vrhunsko hrano. Želela sta dokazati, da se v kuhinji lahko za kosilo uporabi nekaj, kar bi morda  že lahko zavrgli. En tak primer je star kruh. Zakaj bi ga metali stran, ko ga pa lahko narežemo na kocke, ga posušimo in že jutri naredimo odlične kruhove cmoke? Kuharja sta pazila tudi, da so bile sestavine sezonske in lokalnega izvora.
 
 
Gostilica Rimska XXI je mladima kuharjema prijazno odstopila kuhinjo, njune jedi pa vključila v svoj dnevni jedilnik. V kuhinji je bilo zelo zabavno, vrteli so rock 'n' roll in plesali s kuhalnicami od lonca do lonca. Poizkušali so različne jedi, jim dodajali začimbe, pazili, da so bile jedi tudi barvno raznolike ter tako ustvarjali harmonijo. V kuhinji so namreč kot vedno kuhali tudi stalni kuharji gostujoče gostilnice: Luka, Valerij in Nataša. Prav vsi so bili našima kuharjema v veliko pomoč pri orientaciji v kuhinji in iskanju loncev, ponev, cedil, kuhalnic, začimb, semen, olj ter vsega potrebnega za kuhanje. Da so gostje ujeli polnost okusov, je poskrbel mlad  vinar Matjaž Ščurek. Za piko na i k vrhunskemu meniju sta kuharja poskrbela s pirinimi srčki z vročo čokolado.
 
 
Celoten jedilnik, vključno z recepti, bo predstavljen v Nedelovi prilogi Odprta kuhinja to nedeljo.
 
Pa dovolj besedi, naj zgodbo o tem, kako se je kuhalo in jedlo, povedo fotografije. Fotografije je posnela fotografinja pri projektu Očistimo Slovenijo 2012 Katja Uran.